vér és virsli

2021.09.06. 16:25

Retro zene és kiállítás is segített a véradásban

Retro véradásra várták a segítőszándékú embereket hétfőn a kaposvári vérellátóban.

Marosi Gábor; [email protected]

Az eseményhez igazi 70-es és 80-s évekbeli hangulatot teremtettek a szervezők. Az épület falait régi plakátokkal és lemezborítókkal díszítették fel, de lejátszóeszközök és diavetítő is színesítette az alkalmi tárlatot. Egy elkülönített helyiségben régi meséket és filmeket vetítettek, a váróteremben korabeli slágerek csendültek fel, a véradókat virslivel és sörrel ajándékozták meg.

A retro véradás reggel nyolc órakor nyitotta meg kapuit. Már a kezdéskor is sokan vártak arra, hogy vért vegyenek tőlük. A vérellátó munkatársainak nem sok idejük volt pihenni, folyamatosan érkeztek az emberek. Pitz Angéla három évvel ezelőtt döntött úgy, hogy rendszeres ad vért. Évente négy alkalommal vállalja, hogy ezzel segít másoknak. – Kötelességemnek érzem azt, hogy megments az embertársaimat – mondta a véradó.

Szabó Zsolt is ha teheti, vállalja a szúrást. Kérdésünkre válaszolva elmondta, nemcsak mások, hanem a maga egészsége miatt is ad vért. – Szüksége van a szervezetnek a vérfrissítésre, ezért is járok rendszeresen véradásokra. Nem az ajándékok vezérelnek, csak a segítőszándék miatt vagyok itt – tette hozzá Szabó Zsolt. A különleges hangulatú véradásra hétfő este hat óráig várták az érdeklődőket. Az eseményen mintegy félszázan vettek részt.

Három életet menthet meg egy véradó

A Kaposvári Területi Vérellátó első alkalommal csatlakozott a retro véradási naphoz. Németh Ildikó vezető főorvos elmondta, az embereket csábította a retro szó, sokakat sikerült megszólítaniuk. Hangsúlyozta, nemcsak most, hanem egész évben nagy szükség van a véradókra, ahhoz, hogy megfelelő legyen az egészségügyi ellátás. – Külön nem lehet kiemelni, hogy melyik vércsoportra van a legnagyobb szükség, ezért mindenkinek a segítsége sokat számít – mondta Németh Ildikó. – Egy véradó három ember életét mentheti meg, egy egységnyi vérből ugyanis háromféle vérkészítményt nyerünk – tette hozzá a Kaposvári Területi Vérellátó vezető főorvosa.

Fotók: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában