nosztalgiajárat

2021.10.24. 19:35

Az emlékek állomásai közt robogtak végig a vonattal

Nosztalgiajárat közlekedett Somogy megye megszűnt vasútvonalain a közelmúltban. György-Dávid Valentin, az esemény szervezője 2018-ban kezdeményezte az emlékvonatozásokat így hívva fel a figyelmet a Belső-Somogyot a Balatonnal összekötő Somogyszob–Balatonszentgyörgy vasútvonal meglétének szükségességére.

Andricz Gabriella

– Ezen a vasútvonalon 2009. december óta szünetel a menetrend szerinti személyszállítás, de a teherforgalom miatt működése továbbra is biztosított – mondta György-Dávid Valentin. – A vasútvonal által érintett települések önkormányzatai és civil szervezetei felkarolták az eseményt és 2018-ban telt házas különvonattal és megannyi színes kísérőprogrammal ünnepeltük a vasútvonal fennállásának évfordulóját. A sikeren felbuzdulva egy évvel később ismét útjára indult az emlékvonat a Somogyszob–Balatonszentgyörgy–Somogyszob útvonalon – mondta el a szervező. – Tavaly ilyenkor a „Piroska” motorvonatot egy mozdonyos vonat váltotta fel, amely Budapestről indulva, a Balaton déli partján Balatonszentgyörgyig robogva, majd ott irányváltás után Böhönyéig közlekedett. Az idei felhíváshoz Kaposvár, Osztopán és Fonyód is csatlakozott, méltóképp ünnepelve a Kaposvár–Fonyód vasútvonal fennállásának 125. évfordulóját.

Kaposvár önkormányzatának nevében Pintér Rómeó, alpolgármester köszöntötte a helyi vasútállomáson kora reggel gyülekező érdeklődőket. A vonat indulása előtt szabadon meg lehetett tekinteni a Volánbusz Zrt. által biztosított és a vasútállomás épülete mellett kiállított két nosztalgia-autóbuszt. A koszorúval feldíszített vonat a reggeli órákban Kaposvárról indult, s kürtszóval érkezett meg Osztopánba, ahol Kovács Gyula polgármesteri köszöntője után az Osztopáni Rozmaring Nyugdíjas Klub műsora várta a vonatozókat. Alig egy órával később már Fonyódon vendégeskedett az emlékvonat. Itt a Fonyódi Önkéntes Tűzoltózenekar műsorát láthatták az utasok. A vonat Böhönye felé vette az irányt, ahol Zsoldos Márta Piroska polgármesteri és Böhönyei Dalkör vasutas nótái fogadták a szerelvényt.

 

A Somogyi Veterán Járműbarátok Egyesületének jóvoltából tizenhárom veterán autót is megtekinthettek a böhönyei állomáson az érkezők. Mesztegnyőn Kövesdiné Panyi Antónia, alpolgármester mondott megható köszöntőbeszédet, amelyben azon időszakra tekintett vissza, amikor még napi szinten lehetett vonattal utazni a Balatonra.

Balatonszentgyörgyön a Kis-Balaton Táncegyüttes ropta

Mesztegnyőn a Honismereti és Hagyományőrző Egyesület közös éneklésre és néptáncra hívott minden érdeklődőt. Mielőtt Marcaliba indult a vonat két szerelvény Mesztegnyő és Hosszúvíz között ingázott. Marcaliban a Vasúttörténeti Egyesület felajánlásának köszönhetően ki lehetett próbálni egy vasúti kézihajtányt is. A programmal készülő helyszínek sorát Balatonszentgyörgy zárta, ahol Farkas László Nándor polgármester és állomásfőnök reményét fejezte ki a vasútvonal feltámadását illetően. A Kis-Balaton Táncegyüttes műsora után a vonat visszaindult Böhönyére a helyi utasokkal, majd gyors irányváltás után Marcali–Balatonszentgyörgy–Fonyód érintésével tért vissza Kaposvárra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában