vendéglátás

2021.10.15. 20:00

Bocik és lovak ajánlják a sulit

Drón, lovas, illetve gépbemutató is kiegészítette szerdán a kaposvári Móricz Zsigmond mezőgazdasági technikum és szakképző iskola pályaorientációs és nyílt napját.

Harsányi M.

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Kiemelkedő volt az érdeklődés, 250 diák, szülő kereste fel a rendezvényt. – Aki megsimogatta a bocit, álljon arrébb – kérték a látogatókat a fészerlaki szarvasmarhatelepen. Csaknem száz tehenet és szaporulatát tartják a gazdaságban, s Horváth József szakmai tanár alig győzte a választ a kamaszok kérdéseire. Amíg az egyik csapat a telepet járta be keresztül-kasul, azalatt a középiskola aulája szakmai bemutatónak biztosított helyszínt. Gazda, mezőgazdász gépész, lovász, mezőgazdasági technikus valamint állattenyésztő és állategészségügyi technikus: ez a pillanatnyi kínálat. Princz Zoltán igazgató azt mondta, 2022 szeptemberétől újabb okleveles mezőgazdasági technikusképzést indítanak.

– A mai világban nem mindegy, hogy milyen pályát és jövőt választ a gyerek – mondta a nagyatádi Kövesi János, aki fiával érkezett a nyílt napra. – A mezőgazdaság hosszú távon is megélhetést nyújt, s az is biztos, hogy ez az ágazat változatos, s nincs két egyforma év.

A 14 éves Kövesi Flórián azt mondta, a növénytermesztés foglalkoztatja és a technikai újdonságok még izgalmasabbá teszik a pályát. A kamaszok drónt is láttak, amely akár hat kiló hasznos terhet is a magasba emelhet, s így a gazdálkodók egy különleges kamera segítségével a növények betegségét, s annak mértékét időben feltérképezhetik. A gazdák jóvoltából jó falatokból sem volt hiány, lekvárt, szörpöt, tehén-, és kecskesajtot kínáltak.

Fotó: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában