diákhitel

2021.10.09. 11:30

Egy év alatt 430 millió forint hitelt vettek fel a somogyi diákok

Október elsejétől újra elérhető a Diákhitel Plusz, ami iránt a pandémia alatt felfutott az érdeklődés. A járvány óta sok diák használja mankóként a diákhitelt, amit a felnőttképzés résztvevői is igényelhetnek. A rendszerben megjelentek a családtámogatási kedvezmények is.

Kovács Gábor

A koronavírus-járvány okozta munkaerőpiaci nehézségek, a beszűkült munkavállalási lehetőségek okozták, hogy egyre több fiatal folyamodik diákhitelért. Gazdasági elemzők a járvány alatt csökkenő diákmunkában találták meg az egyik okot, ami oda vezetett, hogy nőtt a diákhitelt igénylők száma. A tavalyi tendencia nem fordult meg.

– Mi nem vettünk fel diákhitelt, mert szívás lenne visszafizetni! – mondta Horváth Dalma, aki a barátnőivel kép­alkotás szakon tanul a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári campusának Ripp-Rónai Művészeti Intézetében. – Állami ösztöndíjasok vagyunk, ez elég a megélhetéshez, ezért az idén még nem tájékozódtunk a diákhitel lehetőségekről.

Másoknak kedvezőek a tapasztalataik. – Bár dolgoztam, mégis szükség volt a diákhitelre, hogy fizetni tudjam a tandíjamat a levelezős képzésen – mondta Zoltán, aki pedagógusnak készül. – A tandíjon kívül tankönyveket, jegyzeteket, sőt laptopot is vettem a pénzből. A visszafizetés nem okozott gondot, pár tízezer forintot kellett törlesztenem havonta. A diákhitellel elégedett vagyok, mert nem voltak rejtett költségek.

A megyei adatok beszédesek, a Diákhitel Központ bocsátotta a rendelkezésünkre. Míg 2018-ban összesen 924-en igényeltek diákhitelt Somogyban, addig 2020-ra ez a szám majdnem megduplázódott, több mint 1700-an kaptak kölcsönt a Diákhitel Pluszt kihasználva. Ez 2020-ban egy év alatt több mint 429 millió forint folyósított hitelt jelent. Az idén a tanév szeptemberi kezdete óta már átlépte az ezret a diákhitelt igénylők somogyi száma.

A kormány döntése alapján október 1-től újra igényelhető a tavaly bevezetett kamatmentes és teljesen szabad felhasználású Diákhitel Plusz. Az országosan már 40 ezer hallgató által igényelt hitel továbbra is maximum 500 ezer forintig, míg a struktúraváltó felnőttképzésekben résztvevők esetén maximum 1,2 millió forintos összegben elérhető. Az igényelt összeget a Diákhitel Központ folyósítja, amit egy év türelmi idő után 5 éven belül kell visszafizetni. A felvett hitel teljes mértékben szabad felhasználású és kamatmentes.

Diákhitelt igénylők száma Somogy megyében

2018-ban

2019-ben

2020-ban

2021-ben (szept. 29-ig)

Diákhitel1

541

515

539

489

Diákhitel2

383

431

408

286

Diákhitel Plusz

764

271

Forrás: Diákhitel Központ

 

Három gyerekkel elengedik a hitelt

A Diákhitel Pluszt az aktív jogviszonnyal rendelkező felsőoktatási hallgatók, illetve a struktúraváltó felnőttképzésben a 18. életévüket betöltött, de 55 évnél nem idősebb tanulók vehetik igénybe. A hitel­igénylők továbbra is jogosultak a 2018-tól bevezetett családtámogatási kedvezményekre. A hitelfelvételt követően a második gyermek megszületése esetén az édesanya diákhitelének a felét, míg a harmadik gyermek megszületése után a teljes diákhitel-tartozást elengedik. A Diákhitel Plusz mellett továbbra is elérhető a Diákhitel Központnál a 1,99 százalékos kamatozású szabad felhasználású Diákhitel1, valamint a képzési költségre fordítható, kamatmentes Diákhitel2 is.

Fotóillusztráció: L. R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában