fotók

2021.10.06. 13:46

Gépkarabélyt szereltek szét és gránátot is dobtak a haditornán a diákok

A somogyi középiskolások a lézeres lövészet és a kézigránát dobáson kívül sérült személy szállításában is jeleskedtek az Országos Haditorna Verseny megyei döntőjén, amit szerdán Bodrogon tartottak meg. Hét iskola 12 csapata bizonyította felkészültségét.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Mindenki ötöt lő – hangzott az eligazítás a lézeres lövészetnél, a KSZC Nagyatádi Szakképzőiskola diákjai kezdték elsőként a megméretést. A tizedik osztályos Kismihók Botond szerint a sikeres versenyzés receptje egyszerű: biztos kézzel kell tartani a puskát és gyorsan lőni, mielőtt beremeg a kéz. Klisz Tibor, a csapat oktatója azt mondta: két csapattal érkeztek a megméretésre, melyen évek óta részt vesznek. A fiatalok ezúttal is várták az élményekben bővelkedő versenyt.

 

A bodrogi Frontvonal Haditechnikai Kalandparkban szerdán rendezték a haditorna somogyi döntőjét, amit Lóki Ferenc alezredes, a kaposvári 7. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka nyitott meg. Honvédelmi totó és tereptan éppúgy szerepelt a programban, mint airsoft-lövészet vagy fegyveres váltófutás. Az égiek megkegyelmeztek az indulóknak, megúszták a nagy zuhét, s a következő állomáson újabb feladatok vártak a kamaszokra. Egy AK-63 D gépkarabély szét- és összeszerelése pillanatok műve, Kollár Péter, a Siófoki SZC Bacsák György Technikum és Szakképzőiskola 17 éves tanulója először a tárat vette ki. Tanáruk, Katona-Kiss Erzsébet szerint csoportjuk egy hullámhosszon van, így könnyebben veszik az akadályokat. A fiatalok az airsoft pályán nagyjából tíz méter távolságból lőttek a célra.

– Fordulatos a verseny, egy pillanatra sem lehet leállni – mondta Széll Máté, a KSZC Eötvös Loránd műszaki technikum tanulója. – Vannak meglepetés feladatok, ettől izgalmas az egész. Az akadálypálya nagyon tetszett, s várom a kézigránát dobást is.

Osztálytársa, Bene Barnabás szerint a haditornán azok a csoportok emelkedhetnek ki a mezőnyből, amelyek képesek a csapatmunkára. Kísérőtanáruk, Kulcsár József örömmel nyugtázta: diákjai felkészülten, teljes erőbedobással hajtottak. Látványos erőpróba helyszíne volt az akadálypálya, ahol az ifjak gumi-gépkarabéllyal a kezükben futottak, leküzdötték az árkokat, s zárásként az egyik „sérült” társukat hordágyon szállították. A kiválasztásnál korántsem volt mellékes, hogy mennyit nyomott a cipelésre ítélt társ.

– Gyerünk Peti, sprint – biztatták a nagyatádi tinik osztálytársukat. A gyors csapatdöntés után Fehér Mártont cipelték a hordágyon, s miután célba ért a a társaság, a 15 éves kamasz mosolyogva jegyezte meg: sikeresen túlélte az akciót. S amíg Deme Liliána, a Siófoki SZC Krúdy Gyula Technikum és Gimnázium tanulója és társai váltófutáshoz készülődtek, eközben már a kaposvári gépészesek gránátdobásban jeleskedtek. A 18 éves Bajna Máté igyekezett a lehető legpontosabban végrehajtani a feladatot, s úgy érzi: csapatuk hozta a formát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában