hatékony és klímabarát

2021.10.10. 07:00

Ingyen adnak energetikai tanácsot a somogyiaknak

A Magyar Mérnöki Kamara ingyenes energetikai tanácsadást indított, és a mérnökök nyomon követik a tanácsadás következtében elért energiamegtakarítás mértékét is. Emellett tájékoztatást nyújtanak az elérhető energiahatékonysági pályázatokról is.

Kovács Gábor

– Egy marcali házaspár régi családi házban él, és a konvektoros fűtésüket szerették volna lecserélni. Tanácsért ők is a mérnöki kamarához fordultak. Ilyenkor mindig kiderül, hogy összetettebb a probléma – idézte fel az esetet Halász Györgyné épületgépész mérnök, energetikai tanácsadó. Kiderült, hogy a tetőtérben penészedik a fal, erre is megoldást kellett találni az elszaladó az árakat figyelembe véve.

– Segítünk a lakosságnak és a kisvállalkozóknak is abban, hogy energiahatékony beruházásokat valósítsanak meg, és ezzel javíthassák az épületek energetikai besorolását – mondta Zubor András főmunkatárs. – A célunk a szemléletformálás, hogy javuljanak az energiafelhasználási szokások. Ma még az emberek többsége nincs tisztában azzal, hogy miből tevődik össze az energiaszámlája.

Márciusban indult az ingyenes tanácsadás, eddig a járvány miatt főként online formában. A www.mmk.hu/tanacsadas honlapon lehet regisztrálni. A szolgáltatás házvásárláskor, építkezéskor és lakásfelújításkor is rendkívül előnyös, és a mérnökök segítenek akkor is, ha valaki megújuló energiaforrást venne igénybe. Cserébe csak azt kérik, ha az igénylők megvalósítanak egy energiamegtakarító vállalást, akkor arról adjanak tájékoztatást, és fél év múlva azt is meg szeretnék nézni, hogy beváltak-e a tanácsok.

A Somogy Megyei Önkormányzat közvetítő szerepet vállal a kamara és a somogyi településeken élők között, a részletekről Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és Wagner Ernő, a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) somogyi származású elnöke számolt be a vármegyeháza értéktermében csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

Sok érdekesség elhangzott. Ilyen az is, hogy a vidéki embereket gyakran csalódás éri, ha a nyílászárók cseréjével kezdik az energetikai korszerűsítést, mert az egy 1960-as években épült, 100 négyzetméteres ház esetében csupán 6–8 százalékos megtakarítást eredményez. A mindössze félmillióba kerülő padlásszigeteléssel kellene kezdeni, ami 30 százalékot hoz, és 4–5 év alatt megtérül.

Napelemre fel!

Az ingyenes energetikai tanácsadás lehetőségéről levélben tájékoztatják a 246 somogyi település polgármesterét, mondta Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, aki egyben köszönetet mondott a mérnöki kamarának a nyári viharkárosultaknak nyújtott segítségért. Drónnal térképezték fel a károkat, így állítottak össze egy adatbázist. A megyei önkormányzat környezetvédelmi tevékenységéről szólva elhangzott: nemrég csatlakoztak a Nemzeti Klímavédelmi Szövetséghez, és 60 somogyi települést vontak be abba a pályázatba, ami segítséget nyújt az illegális hulladéklerakók felszámolásához. Felhívták a figyelmet az októbertől elérhető Zöldotthon programra, és arra, hogy decembertől napelemes lakossági program indul.

Fotó: Lang R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában