őszi programok

2021.10.18. 20:00

Kukoricáztak és szőlőt préseltek az iskolában

Évszakköszöntő vidám, játékos délutánt szerveztek hétfőn a kaposvári Lorántffy Zsuzsanna Református Iskolában.

Marosi Gábor

A programokat az ősz köré csoportosították az esemény szervezői. A diákoknak zenés-táncos hangulatindítóval kezdődött a délután, majd osztályterem dekorációval és kézműves, tréfás feladatokkal folytatódott. Az intézmény aulájában, valamint az első emeletén régi használati tárgyakból és eszközökből nyílt kiállítás. Ezeknek a nagy részét a gyerekek gyűjtötték össze és vitték be az iskolába.

Az őszi nap részeként a tanulók megismerkedhettek a szőlőpréseléssel és kipróbálhatták azt is, hogy régen büntetésből, milyen érzés volt kukoricán térdepelni. A fiatalok különféle népi játékokat is megismerhettek. Az egyik legnépszerűbb az volt, amikor egy tálból ki kellett válogatni a babot és a kukoricaszemeket. Barta Nikolett, tanító, az esemény szervezője elmondta, a különböző hagyományokhoz kapcsolódó napokat eddig is minden évben megszervezték, azonban idén úgy döntöttek, hogy egyszerre, egy téma köré csoportosítva tartják meg. A programokon az óvodások, az általános és a középiskolások is részt vettek.

Barta Nikolett kiemelte, igyekeztek minden őszi népszokást és hagyományt megjeleníteni és lehetőséget adtak a fiataloknak arra, hogy a különféle tevékenységeket kipróbálhassák. Ez azért is fontos, mert ha megtapasztalnak valamit, akkor azt sokkal jobban meg tudják jegyezni – mondta a pedagógus. Az őszi nap kellékeit és a használati eszközöket még néhány napig lehet megtekinteni az iskolában.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik