egy hajóban

2021.10.04. 09:00

Magasra csaptak az indulatok a szárszói falugyűlésen

Bekiabálásokkal tarkított, feszült hangulatú falugyűlést tartottak az elmúlt héten a balatonszárszói művelődési házban. A pártok aláírásokat gyűjtöttek, hogy kikényszerítsék a közmeghallgatást, ahol a jelenlegi és a korábbi polgármester hívei is szép számmal megjelentek.

Kovács Gábor

A meghirdetett időpontra megtelt a terem, előbb mindenki komoran ült, aztán szabadultak el az indulatok. A község gazdasági beszámolóját még csendben meghallgatták, de egymás véleményét már nehezen fogadták el.

A Magyar Falu Program jóvoltából az elmúlt időszakban több mint 14 millió forintból utcákat újítottak fel, több mint 9 millió forintból kerékpárút épült, egymillióért közösségi sátorra pályázott az önkormányzat. Egy külterületi út is megújult a Belügyminisztérium segítségével. Ez sokaknak azonban nem jelent elég fejlődést. – Balatonszárszó fejlődése elmaradt a környező balatoni településektől! – szólalt fel a közmeghallgatáson Szerbin Pável. – Nincs jövőkép a településen és kikötő, ami Szárszó ékköve lehetne.

A szóban forgó terület az államé, az önkormányzat igényt nyújtott be rá, de még nem kaptak értesítést arról, hogy megkapják-e, reagált Fekete János polgármester. Szerinte azonban egy nagy kikötő parkolókkal tönkretenné a part környezetét. Tomka Ákos alpolgármester számára a hely vonzereje az, hogy nincs túlépítve.

– Egy kikötőnek nincs itt helye, és nincs pénz rá, Balatonszárszó attól családbarát település, hogy nincs diszkó és buli, mint másutt a Balatonon – válaszolta az alpolgármester. – Zöldítési programot indítunk. Az azonban nekünk sem tetszik, hogy a település központjában egy italdiszkont van, ebben az ügyben a jegyzőnek lesz még dolga.

Felszólalt Dorogi Sándor korábbi polgármester is, aki elmondta, hogy az ő ideje alatt készítettek egy húszéves fejlesztési tervet, és hajszálon múlt, hogy nem kapott városi rangot a település. Azonban az előző önkormányzati kampányban megrágalmazták, emiatt a bírósághoz fordult elégtételért.

Csizmás Mihály, a Fidesz helyi elnöke elmondta, hogy 2019 február óta nem volt közmeghallgatás, csak aláírásgyűjtéssel tudták kikényszeríteni, és hozzátette, hogy az MSZP is gyűjtött aláírásokat ennek érdekében. Nem tudta a lakosság, hogy mi történik a faluban, milyen határozatokat hozott a képviselő-testület, állította. Szerinte megszakadt a kapcsolat a civil szervezetek és a polgármesteri hivatal között.

Bodó László, nagycsaládos nagypapa a Csukás színház bevételére volt kíváncsi, hogy miután bérbe adták, van-e haszna ebből Balatonszárszónak.

Nem tudnak aláírásgyűjtési papírokról

Hozzá nem kerültek aláírás- gyűjtési papírok, felelte érdeklődésünkre Fekete János polgármester. – Azért nem tartottunk eddig közmeghallgatást, mert pandémia volt tavasszal, aztán jött a nyári szünet – mondta a településvezető. – Nyáron még nem tudtunk adatokat mondani arról, hogy állunk, amíg nem érkeztek be a strandbevételek, és nem lett vége minden nyári rendezvénynek.

A Csukás színház sorsa a polgármester szerint megnyugtató. Pista bácsival a halála előtt beszéltünk, és részéről semmi akadálya nem volt, hogy ebben formában üzemeltessük a színházat. Sőt, kimondottan örült neki, hogy egy elismert csapat, a balatonföldvári Kultkikötő gárdája kezébe került a színház. Színvonalasak a programok, az idén a pandémia ellenére 27 előadásuk volt, tavaly 28.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában