járványügy somogyban

2021.10.27. 11:45

Maszkban mehettek be az esküvőjükre

Ügyintézéskor kötelező maszkot viselni a kaposvári városházán. A rendelkezést október 25-től vezették be a polgármesteri hivatalban. Az általunk megkérdezett más somogyi településéken egyelőre nem kell a szájat és az orrot eltakarni.

Marosi Gábor

„A hivatal épületében az ügyfelek részére a maszk viselése kötelező!” Ez a mondat fogadja azokat, akik a kaposvári városházára szeretnének bemenni. A felhívást egy hatalmas maszkos piktogrammal is ellátták és úgy ragasztották ki a városháza hátsó bejáratának ajtajára. Ottjártunkkor, kedden délelőtt, néhányan a megszokott módon, maszk nélkül mentek be az épületbe, a felkészültebbek már az utcán felhúzták a védőeszközt. Így tett egy jegyespár is, aki két tanúval ment be a hivatalba azért, hogy házasságot kössön.

A polgármesteri hivatal sajtóközleménye szerint azért kötelező maszkot használni, mert terjed a koronavírus delta variánsa. S a kaposváriak biztonsága miatt hozták meg a döntést.

Nagyatádon egyelőre maszk nélkül lehet ügyet intézni a városházán. Ormai István polgármester megkeresésünkre elmondta, a járványadatok szerint egyre többen fertőződnek meg a koronavírussal, ezért november másodikától ajánlják a maszkhasználatot az ügyintézőknek és az ügyfeleknek is.

Marcaliban a városházi dolgozók ügyfélfogadási időben eddig is használtak maszkot. Sütő László polgármester elmondta, próbálták radikálisan csökkenteni a személyes találkozásokat, gyakran online intézték az ügyeket. Hozzátette, kötelezően egyelőre nem akarják bevezetni a maszk használatát. Siófokon a polgármesteri hivatal épületének közösségi tereiben, az ügyfélszolgálaton az ügyfeleknek és az ott dolgozóknak nem kötelező, csak ajánlott maszkot használniuk.

- Jó ötletnek tartom, hogy újból bevezették – mondta kérdésünkre Kálmán Józsefné. Azt gondolom, hogy nemcsak magam, hanem mások miatt is fontos hordani, mert ha véletlenül valaki beteg, akkor nem fertőzi meg a másik embert. Akkor is eltakarom a számat és az orromat, amikor a boltba vagy a pékségbe megyek be. Az utcán azonban egyelőre még nem viselem.

- Ha kötelező, akkor használom, ez nem kérdés – vélekedett Szabó Márk. Máshogyan nem tudjuk elintézni az ügyünket a városházán. A párom Ukrajnából származik, ott mindenhol hordani kell, ezért nem zavar, ha itthon is bevezetik. Máshol, zárt térben nem viselem a maszkot, bár úgy vélem, szükséges, mert ezzel nemcsak magamat, hanem másokat is megvédek.

Szekeres Mónika nem örült az intézkedésnek. – Frusztrál az, hogy hordani kell, mert nem kapok benne levegőt. Már három koronavírus elleni oltást is kaptam, ezért úgy gondolom, hogy biztonságban vagyok. Biztatok is mindenkit, hogy oltassa be magát, és akkor talán vége lesz a járványnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában