vegyérték

2021.10.26. 14:00

Összevegyíti a laborjában a kémiát a tudásvággyal

A Magyar Kémiaoktatásért elnevezésű rangos elismerést vehette át a napokban Saabné Réti Ibolya a Magyar Tudományos Akadémián. A kaposvári Kodály iskola kémiatanára nagyon meghatódott, mikor egykori diákja is köszönetet mondott neki.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Huszonkettedik alkalommal adta át a Magyar Kémiaoktatásért-díjat a Richter Gedeon Alapítványa az idén. A háromtagú kuratórium az alapján választott, kik azok a tanárok, akik a legtöbbet teszik a kémia iránti érdeklődés felkeltéséért, elkötelezett és sikeres cselekvői a tehetséggondozásnak, akiknek tanítványai sikeresen szerepeltek hazai és nemzetközi kémiai tanulmányi versenyeken, mindezzel jelentős szerepet vállalva a jövő generációjának nevelésében.

Az idén a kaposvári Kodály iskola matematika-kémia szakos tanára is a négy díjazott között szerepelt.

– Óriási elismerés nekem ez a rangos díj. Külön öröm volt számomra, hogy egykori diákom, ma vegyészmérnöknek tanuló Németh Katalin is köszönőbeszédet mondott az átadáskor; miután meghallgattam, bevallom, nehéz volt megszólalnom az átadón – mondta el lapunknak Saabné Réti Ibolya. A pedagógus 1986-ban végzett a Pécsi Tudományegyetemen matematika-kémia szakos tanárként, majd a Gárdonyiban, tíz éve pedig a Kodály iskolában tanít. A Nobel-díjas Marie Curie számára a példakép, az ő szavait idézte a díj átadásakor.

– Az élet egyikünk számára sem könnyű, de nincs semmi baj, ha az embernek van kitartása, önbizalma és hinnünk kell, hogy tehetségesek vagyunk valamiben és ezt bármi áron el kell érnünk – idézte fel a lengyel származású tudósnő mottóját Saabné Réti Ibolya. Megjegyezte: eddigi pályája során azért dolgozott, hogy a legjobbat hozza ki diákjaiból. – Számomra lelki feltöltődést jelent, mikor egy diákom megköszöni, hogy utat mutattam neki. Ilyen egy-egy szülő elismerése is, akinek gyermeke döntése meghozatalában segítettem – tette hozzá a díjazott.

Szerinte a kémiát könnyű megszerettetni a gyerekekkel, de ehhez sokat kell dolgoznia a pedagógusnak. Nem örült, hogy a koronavírus-járvány miatti online oktatás keretében háttérbe szorultak a kísérletek, de mióta újra tantermi oktatás van, hetente viszi diákjait a Táncsics laborba és tanórákon is mindig készül valamilyen vizsgálattal. – Reggel hétkor mindig bent vagyok az iskolában, ha versenyekre készültem a gyerekkel 3-4 órákat aludtam, de megérte. Olyan fővárosi iskolákkal vettük fel a versenyt, mint a Fazekas vagy az Apáczai gimnázium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában