videó

2021.11.09. 15:58

Téli üzemmódra vált a Közút Somogyban is

A Magyar Közút szerdától téli üzemmódra áll át. A somogyi mérnökségeken összesen 130 szakember vesz részt a téli üzemeltetési munkálatokban.

Harsányi Miklós

– Társaságunk november 10-től az enyhe őszi idő ellenére, a jogszabályi előírások szerint az ország teljes területén téli üzemmódra vált – közölte lapunkkal Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője. Hozzátette: a kezelésükbe tartozó 1678 kilométeres megyei úthálózat téli üzemeltetési munkáira több mint 5400 tonna útszóró só kezdőkészlet áll rendelkezésükre, s ezen kívül több mint 94 ezer liter kálcium-klorid oldat, s mintegy 440 tonna érdesítő anyag és 43 ekézésre és sószórásra alkalmas nehéz gépjármű is. Szakembereik előzetesen közel 41 kilométer hosszan telepítettek hófogó rácsokat, s a hófogó erdősávok hossza a megyében több mint 14 kilométer.

Az idén jelentősen megújult a cég gépparkja, országosan 66 új teherautót, és 32 új Umigot szerezhettek be, melyek a téli időszakban is szolgálatot teljesítenek majd. A közútkezelő valamennyi – 94 – mérnökségén feltöltötte a sótárolókat, így országosan mintegy 137 ezer tonna útszóró só, 1300 tonna kálcium-klorid granulátum, 2,9 millió liter kálcium-klorid oldat és 20 ezer tonna érdesítő anyag áll a szakemberek rendelkezésére. A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy nyári gumijukat még a tartós fagyok előtt cseréljék át a téli közlekedésre alkalmas, megfelelő minőségű és állapotú abroncsokra. A Magyar Közút azt is közölte: az őszi és téli hónapokban érdemes a közlekedőknek még utazás előtt tájékozódniuk az aktuális forgalmi helyzetről. Ezt megtehetik a megyei diszpécserközpontokon kívül a társaság útinformációs szolgálatánál is.

Fotónk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában