turisztikai stratégia

2021.11.24. 14:00

Nem kell ma újra kitalálni Siófokot

Szakmai szereplők által kidolgozott, konszenzusos turisztikai stratégiára volna szükség Siófokon – hangzott el a SióKör legutóbbi találkozóján, amelynek témája a város turisztikai helyzete volt.

Kolumbán T.

Fotó: TIBOR KOVACS

Az előadó, Hoffmann Henrik szerint utópisztikus gondolat megoldásként a Petőfi sétány bezárását vizionálni.

Dübörög a belföldi turizmus, soha nem álltak még rendelkezésre ekkora támogatási összegek az ágazat fejlesztésére és a Balaton térsége is kiemelt figyelmet kap. Siófok azonban a javuló gazdasági környezetben sem lép előre. Az ötletek megvalósítása rendre elmarad, a város egy helyben topog, miközben Siófok nevét a vendégek leginkább a Petőfi sétánnyal kötik össze. Ez a megállapítás fogalmazódott meg a siófoki értelmiségieket és vállalkozókat tömörítő SióKör legutóbbi találkozóján.

Az összejövetelen szó esett a Siófoki Fürdőegylet kiüresedéséről is. Elhangzott, hogy bár a modern felfogás, vagyis a desztinációs szemlélet értelmezése szerint a turizmus nem egy adott település közigazgatási területén belül szerveződik, ennek ellenére a helyi turizmust Siófokon hosszú idő után ismét a területileg korlátos önkormányzat szervezi. Az a civil szervezet, amely alulról szerveződve, a szakmai szereplők részvételével felelt a helyi turizmus­irányításért, a politika áldozatává vált. Ezzel megszűnt egy 120 éves múltra és komoly tradíciókra épülő egyesülés, másrészt az a szemlélet sem valósul meg, hogy a turizmusnak szakmai, nem pedig politikai alapon kell szerveződnie.

A SióKör novemberi találkozójának kiemelt témája volt a Petőfi sétány és a buliturizmus kérdése, ami egyszerre számít Siófok legkényesebb problémájának ugyanakkor legmarkánsabb vonzerejének.

Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke szerint a sétány az, amit sem kiköpni, sem lenyelni nem tud a város hosszú ideje.

– Egyáltalán nem biztos, hogy ha a mostanihoz képest valami teljesen mást csinálnánk a Petőfi sétányon, akkor az ugyanilyen sikeres tudna lenni. Lehet, hogy ugyanezt kellene csinálnunk, csak jobban, magasabb minőségben, más célközönségnek. Talán kultúrbulit kellene szervezni – mondta. A Balatoni Turizmus Szövetség elnöke szerint a sétányt képében és tartalmában is meg kellene reformálni, emelni a színvonalat, amivel szelektálni lehet a vendégeket. – Más balatoni településnek nincs meg a kínálatában ez a lehetőség, és ha tetszik, ha nem, a buli határozta meg az elmúlt évtizedeket. Ha ez a fő termék, akkor meg kell tartani, de egy színvonalasabb közönségnek.

– Nem kell újra kitalálni Siófokot, hanem egy széles körben, mindenki számára elfogadható alapstratégia megalkotására volna szükség – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában