korona

2021.11.10. 16:00

Tarol a delta variáns már az iskolákban is

Egyre gyorsabban terjed a koronavírus a gyerekek között.

Marosi Gábor

Több iskolában is regisztráltak megbetegedéseket az elmúlt héten, és a hétfő is hiányzással indult sok gyereknél. A Somogyjádi Illyés Gyula Általános Iskolában az egyik alsós kisfiú fertőződött meg a vírussal. A diáknak tünetmentesen lett pozitív a tesztje, emiatt egy teljes osztály került karanténba. Tóthné Bali Klára intézményvezető megkeresésünkre elmondta, más diákok is betegek és otthon vannak, de mivel nem tesztelték őket, ezért nem lehet tudni, hogy elkapták-e a koronavírust.

A kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskolában is vannak fertőzött diákok. Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna főigazgató elmondta, hét tanuló tesztje lett pozitív, jelenleg hetvenheten vannak karanténban. Rajtuk kívül még 255 diák hiányzott láz, illetve felső légúti megbetegedés miatt hétfőn a hozzájuk tartozó 11 intézményből. A főigazgató kiemelte, ezekbe az iskolákba több mint 3500-an járnak.

Pavlovics György gyermekháziorvos elmondta, az őszi szünet utáni napokban valamelyest csökkent a betegforgalom, mostanra azonban ismét többen jelentkeznek nála. Hozzátette, a tünetek alapján nehéz megmondani, hogy a gyerekek elkapták-e a koronavírust, ez csak akkor derülne ki, ha a fiatalokat tesztelnék.

Nagyné Bognár Márta kaposvári gyermekháziorvos úgy fogalmazott, napok óta égnek a telefonvonalak a rendelőben, annyi beteg gyermek van a körzetében. – Az elmúlt héten hatszor kértem tesztet, ebből három esetben beigazolódott a Covid-fertőzés – mondta. – Azt tapasztalom, hogy a koronavírus delta variánsa sokkal fertőzőbb, mint a többi. Ha bekerül egy közösségbe, akkor a védtelenek nagyon gyorsan elkapják. Úgy gondolom, hogy az 5 és 12 év közöttieket is be kellene oltani – tette hozzá Nagyné Bognár Márta gyermekorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában