meleg segítség

2021.11.24. 17:30

Úton a méteres fával megrakott traktorok, érkezik a szociális tűzifa

Megkezdődött a szociális tűzifa kiszállítása Somogyban. Nagy az igény a tüzelőre, a rászorulók átlagosan 1-2 köbméternyi keményfát kapnak és sok településen a közmunkások a felvágásban, darabolásban is segítenek.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Új traktorral érkezett szerdán délelőtt a szociális tűzifa Eddén. A somogyi település a Magyar Falu Program révén tudta megvásárolni a gépet és a pótkocsit hozzá.

– Sikerült a régi, elavult traktort kicserélnünk, így az idei 38 köbméter tűzifát már ezzel szállítjuk ki a húsz rászoruló családnak – mondta el Nagy Mariann, Edde polgármestere. A 209 fős település évek óta pályázik szociális tűzifára. Hozzátette: a testületi döntés alapján elsősorban a fával fűtő, szociálisan rászoruló családok, egyedülálló idősek kaptak a tüzelőből.

– Nagyon sokan fűtenek fával, akinél be van vezetve a gáz, az is rásegít a fa tüzeléssel, 1-2 köbmétert tudunk adni, ami sok családnak nagy segítség – jegyezte meg a polgármester. Kiemelte: sokan a Sefagtól kérnek engedélyt és gyűjtenek fát a környékbeli erdőkben.

– Nagyon örülünk ennyi fának, minden segítség jól jön, azoknak akik pedig nem tudják felvágni a fát, azokhoz elmennek közmunkásaink és feldarabolják a tüzelőt – mondta el a polgármester. Bogdán Ibolya három kisgyermeket nevel egyedül. – Két helyiséget fűtök fával, ez a két köbméter bő egy hónapig elég lesz, nagyon jól jön drága a fa – mondta el az eddei asszony. Kalányos Ferencnéhez is megérkezik a napokban a tüzelő. – Már hajnalban nagyon fáztunk a papával, örülünk a fának, tavaly is segítettek a közmunkás fiúk a felvágásban – mondta el az eddei nyugdíjas.

Csökölyben is érkezik a szociális tűzifa a helyiekhez. Jakab Csongor polgármester elmondta:172 köbméter tüzelőt nyertek a pályázaton, amelyet 103 jogosulthoz szállítanak ki a napokban. – Méteres keményfákat hordunk ki, sokan fűtenek a településen fával, így egy-két hónapra biztosított nekik a tüzelő – tette hozzá a polgármester.

Van, ahol viszont decemberre időzítik a kiszállítást. – Megérkezett a fa, a héten a testületi ülésen döntünk a jogosultakról és utána fogjuk traktorral kiszállítani a fát – mondta el Prépost László, Kaposszerdahely polgármester. Hozzátette: harmincnégy igény érkezett a 49 köbméternyi fára, a legjobban rászorultak kapnak két köbmétert, a többiek pedig egyet. – Szeretnénk, ha a karácsonyi ünnepekkor ne kelljen fagyoskodniuk a családoknak, ezért minden évben decemberben osztjuk ki a fát – jegyezte meg a polgármester.

 

Kincs a fa, meleget varázsol az otthonokba

Csaknem 400 millió forintot nyert tüzelőanyag vásárlására Somogyban 224 önkormányzat. Két település barnakőszént, a többiek pedig keményfát vásárolhattak a rászorulóknak. A Belügyminisztérium adatai szerint Somogyban a legkevesebbet Kára kapta, 76 200 forint értékben vásárolhatnak tűzifát. A legtöbb támogatást – csaknem 8,9 millió forintot – Nagybajom költheti tüzelőre. Mivel nagy az igény a fára, ezért az önkormányzatok közül többen vásárolnak is még fát a lakosoknak saját büdzséből. Továbbá ha területükön kivágnak tüzelőnek való fákat, azt is a rászorulók kapják. A szociális tüzelőanyag-program 2011 óta működik, a támogatási keret 2021-re ötszörösére emelkedett. A keret idén is 5 milliárd forint, amelyre az ötezer lelkesnél kisebb települések pályázhattak. Az önkormányzatok a támogatás teljes összegét legkésőbb március 31-ig használhatják fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában