FénySzili

2021.12.30. 20:36

Bevilágította a balatoni állomásokat a fénymozdony

A nagy érdeklődésre való tekintettel az ünnepi díszbe öltözött SZILI mozdony ezen a héten folytatta a szenteste megkezdett országjáró turnéját. Csütörtökön sokan várták a LED fényfüzérekkel díszített mozdonyt Balatonlellén.

Koszorus Rita

A FénySzili érkezik Balatonlellére.

Fotó: Németh Levente

 Az ünnepi díszbe öltöztetett mozdony amerre csak jár ámulatot kelt, így volt ez Balatonlellén is, ahol ámulattal csodálták a gyerekek a fényárban úszó vasparipát. 

A mozdony 3500 LED-ből álló, 350 méter hosszú fényfüzér díszíti, s idén először közlekedett a magyarországi nagyvasút hálózatán karácsonykor, minden nap más irányba. Az ünnepi időszakban alatt megfordult többek között Pécsett, Szegeden, Kecskeméten, a keleti kör IC járatában, a Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc vonalon is.  

A Balatonnál este már ugyan nagy utasforgalom nem volt, de annál többen várakoztak élesített telefonokkal a peronon, hogy megörökítsék a nem mindennapi látványt nyújtó mozdonyt. 

Kollégánk is ott volt és lencsevégre kapta a vonatrajongó kicsiket és nagyokat is ámulatba ejtő fényszilit. 

Év végi ünnepi menetrend lép életbe 

Szilveszterkor, újévkor és január 2-án is jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, és indulás előtt tájékozódjanak a menetrendváltozásról – tette közzé a vasúttársaság. Felhívták a figyelmet, hogy a pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegyet elővételben, online és mobilon is kényelmesen válthatunk. A decemberi dolgozó- és tanulóbérleteket január 5. helyett 7-ig fogadják el a vonatokon és a helyközi buszjáratokon, megkönnyítve az utasok sorban állás nélküli bérletvásárlását az új év első napjaiban.

A helyjegy foglalásoktól függően több kocsival járnak a kiemelt, frekventált vonalakon a csúcsidőszakokban közlekedő InterCity vonatok. Így december 31-én, valamint január 2-án és 3-án járatonként 1-4 kocsival többel közlekednek az InterCity vonatok  a Budapest–Pécs vonalon, továbbá a dél-balatoni vonalon a nagykanizsai és keszthelyi InterCityk. 

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik: az év végi ünnepnapok idején az autóbuszok a megszokottól eltérően közlekednek, szilveszterkor, valamint az újév napján több járat nem közlekedik, illetve az egyes településeken a helyi járatok is az általános közlekedési rendtől eltérően közlekednek. December 31-én jellemzően a hét utolsó tanítási szünetes munkanapja szerint, 2022. január elsején pedig a munkaszüneti napra érvényes menetrend szerint közlekednek a buszok. A kényelmetlenségek elkerülése érdekében az utazásukat lehetőség szerint előre tervezzék meg a www.menetrendek.hu oldalon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában