2021.12.09. 14:00
Zöld éthordóból még jobban esik az ebéd
Még nyáron írtunk arról, hogy júliustól megszűnik hazánkban az egyszer használatos műanyagok gyártása. Azóta bekövetkezett a változás, s ez új megoldásokat eredményezett a somogyi éttermekben is.
Fotó: Lang Robert Kaposvar
Kaposváron öt vendéglátóhely is csatlakozott a Felelős Gasztrohős Alapítvány egyik alapítójához és legsikeresebb kezdeményezéséhez a Rakun Dobozközösséghez. Aki csatlakozik és a „mosómedvés” éthordókat szeretné használni, csak pár száz forintot fizet ezért, cserébe óvja környezetét. Ehhez pedig csak egy okostelefonra telepíthető alkalmazás szükséges.
– Aki tőlünk rendel ételt, kiválaszthatja, hogy hagyományos csomagolást kér, vagy előfizet Rakun ételdobozra – mondta lapunknak Müller Zoltán, a kaposvári Cser Vendéglő tulajdonosa, amely egyike azoknak a helyi éttermeknek, amely már csatlakozott a fenntartható kezdeményezéshez. Fontosnak érezzük a környezet védelmét és látjuk, hogy mennyi műanyag hulladék kerül a kukába naponta. Ezért csatlakoztunk a dobozközösséghez. Náluk van lehetőség saját éthordó használatára is, amelyet aztán – a mosómedvés dobozokkal együtt – helyben mosnak és fertőtlenítenek. Így biztonságosan a HACCP szerint használják az edényeket.
– Nagy az igény az éthordós kiszállításra, mert ezzel a vendégeink pénzt spórolhatnak – mondta Müller Zoltán. Az étterem már tervezi az átállást a hagyományos műanyag csomagolóanyagokról a környezetbarátabb lebomlóakra, azonban ez kétszer annyiba kerül. Hosszú távon minden vendéglátóhelynek át kell állnia a zöld csomagolásokra, mert a korábban felhalmozott hagyományos műanyag doboz, zacskó és evőeszközkészletek végesek. Újakat venni rövidesen már sehol sem lehet. Az ételcsomagolás jelentős költség a vendéglátóhelyeknek. A Munch nevű mozgalom hasonló hulladékmentes megoldást kínál. Ennek lényege, hogy minél kevesebb étel kerüljön a szemétbe. Így a résztvevő nyolc kaposvári étterem, pékség, cukrászda és élelmiszerbolt is zárás előtt olcsóbban kínálja azokat a termékeket, amelyeket egyébként meg kellene semmisíteni, de még jó minőségűek.
– Augusztusban csatlakoztunk a közösséghez – mondta Baracskai Eszter, a kaposvári Kovács ABC tulajdonosa. Akinél semmi sem vész kárba, mert a Munchon keresztül értékesíti a lejárat előtt álló termékeket, ami pedig megmarad eladományozza. – Az élelmiszer-pazarlás ellen vagyok, ezért csatlakoztam. Az ételmentő mozgalommal az indulás óta több mint 70 ezer tonna étel kukába kerülését előzték meg országosan és több mint kétezer nélkülözőhöz juttattak ételt.