Étkezés

2021.12.09. 14:00

Zöld éthordóból még jobban esik az ebéd

Még nyáron írtunk arról, hogy júliustól megszűnik hazánkban az egyszer használatos műanyagok gyártása. Azóta bekövetkezett a változás, s ez új megoldásokat eredményezett a somogyi éttermekben is.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Kaposváron öt vendéglátóhely is csatlakozott a Felelős Gasztrohős Alapítvány egyik alapítójához és legsikeresebb kezdeményezéséhez a Rakun Dobozközösséghez. Aki csatlakozik és a „mosómedvés” éthordókat szeretné használni, csak pár száz forintot fizet ezért, cserébe óvja környezetét. Ehhez pedig csak egy okostelefonra telepíthető alkalmazás szükséges. 

– Aki tőlünk rendel ételt, kiválaszthatja, hogy hagyományos csomagolást kér, vagy előfizet Rakun ételdobozra – mondta lapunknak Müller Zoltán, a kaposvári Cser Vendéglő tulajdonosa, amely egyike azoknak a helyi éttermeknek, amely már csatlakozott a fenntartható kezdeményezéshez. Fontosnak érezzük a környezet védelmét és látjuk, hogy mennyi műanyag hulladék kerül a kukába naponta. Ezért csatlakoztunk a dobozközösséghez. Náluk van lehetőség saját éthordó használatára is, amelyet aztán – a mosómedvés dobozokkal együtt – helyben mosnak és fertőtlenítenek. Így biztonságosan a HACCP szerint használják az edényeket. 

– Nagy az igény az éthordós kiszállításra, mert ezzel a vendégeink pénzt spórolhatnak – mondta Müller Zoltán. Az étterem már tervezi az átállást a hagyományos műanyag csomagolóanyagokról a környezetbarátabb lebomlóakra, azonban ez kétszer annyiba kerül. Hosszú távon minden vendéglátóhelynek át kell állnia a zöld csomagolásokra, mert a korábban felhalmozott hagyományos műanyag doboz, zacskó és evőeszközkészletek végesek. Újakat venni rövidesen már sehol sem lehet. Az ételcsomagolás jelentős költség a vendéglátóhelyeknek. A Munch nevű mozgalom hasonló hulladékmentes megoldást kínál. Ennek lényege, hogy minél kevesebb étel kerüljön a szemétbe. Így a résztvevő nyolc kaposvári étterem, pékség, cukrászda és élelmiszerbolt is zárás előtt olcsóbban kínálja azokat a termékeket, amelyeket egyébként meg kellene semmisíteni, de még jó minőségűek. 

– Augusztusban csatlakoztunk a közösséghez – mondta Baracskai Eszter, a kaposvári Kovács ABC tulajdonosa. Akinél semmi sem vész kárba, mert a Munchon keresztül értékesíti a lejárat előtt álló termékeket, ami pedig megmarad eladományozza. – Az élelmiszer-pazarlás ellen vagyok, ezért csatlakoztam. Az ételmentő mozgalommal az indulás óta több mint 70 ezer tonna étel kukába kerülését előzték meg országosan és több mint kétezer nélkülözőhöz juttattak ételt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában