Segítő szándék

2022.01.09. 16:30

Gyerekházi segítséggel kerül új cserép a jég verte tetőre

A kadarkúti épületek tetejének több mint 90 százalékát már helyreállították a tavaly nyári jégverés óta. A legtöbb házra új cserép, vagy lemez került, vannak azonban olyan ingatlanok, melyeket csak ideiglenesen csinálták meg. A károsultakat az állam, az önkormányzat, segélyszervezetek és építőanyaggal foglalkozó cégek is segítették.

Marosi Gábor

Fotó: Muzslay Péter

Halomban állt az új tetőcserép Károlyi Hajnalkáék kadarkúti háza előtt. Az egymillió háromszázezer forint értékű tetőfedő anyagot az egyik építőanyaggal foglalkozó vállalkozás ajánlotta fel. A cserepeket karácsony előtt néhány nappal szállította le a cég, hamarosan pedig kúpcserepeket is adományoznak a családnak. A támogatás értéke körülbelül kétmillió forint. – Szóhoz sem jutottunk, amikor megláttuk a cserepet. Nem gondoltuk, hogy újat kapunk, a használt is ugyanúgy megfelelt volna – mondta Károlyi Hajnalka. – Nagyon örültünk a segítségnek. Nehezen tudtuk volna megvásárolni a tetőfedő anyagot. A felújításnak tavasszal állunk neki, a munkát magunk végezzük majd el – tette hozzá a kadarkúti édesanya.

A család a kadarkúti Csupaszív Biztos Kezdet Gyerekház segítségével jutott hozzá a cserepekhez. Vörös Éva intézményvezető elmondta, a jégvihar után úgy nézett ki a település, mintha háború zajlott volna. Sokak nem rendelkeztek biztosítással, ezért nagy szükségük volt a segítségre. – A hozzánk járók közül hét család ingatlanjában keletkezett kár – emlékezett vissza Vörös Éva. – Felvettük a kapcsolatot több céggel, hogy amennyiben lehetőségük van rá, akkor tetőfedő anyaggal, cseréppel  támogassák az általunk jól ismert családokat. Így találtuk meg a Wienerberger Magyarország Zrt. valamint a Habitat for Humanity Magyarország csapatát. A cég területi képviselője eljött Kadarkútra, felmérte, hogy mire van szüksége a bajba jutott családnak, ezután pedig legyártatták a cserepeket és kiszállították a helyszínre – mondta a gyerekház vezetője.

Így nézett ki a település a jégverést követő napon.

Vörös Éva kiemelte, az egyik ház udvarán a vihar a játékokat is megrongálta.  A gyerekház felkereste a Köztársasági Elnöki Hivatalt, hogy támogassa a családot. A hivatal 66 ezer forinttal segítette a szülőket, akik új játékokat tudtak vásárolni. – Jó  érzéssel tölt el bennünket, hogy vannak emberek, akikben a megélt jóság, mint erény látható. Az ilyen emberek, akik nemcsak szavakban hanem tettekben is megmutatják az adományozottnak, hogy jó szívvel, szeretettel adnak, azok csillagok előttünk. Jó érzés amikor segítenek bennünket mert sok szív közös erővel hihetetlen dolgokat visz véghez – hangsúlyozta a gyerekház vezetője.

 

Elvitték a házaktól a veszélyes hulladékot 

A tavaly nyári jégvihar 360 kadarkúti ingatlanban okozott kárt. Karsai József a település polgármestere elmondta, a családokat megközelítőleg 100 millió forinttal támogatta az állam, az önkormányzat, a segélyszervezetek és különböző építési anyaggal foglalkozó vállalkozások. Emellett gyűjtést is szerveztek a családoknak. – A tetőből származó veszélyes hulladékot az önkormányzat gyűjtötte össze és vitte el egy helyre, ahonnan majd később egy cég elszállítja – fogalmazott a város vezetője. – Harmincmillió forintba kerül majd, hogy a településről elvigyék a veszélyes hulladékot. Nem olcsó, ezért is vállalta az önkormányzat, hogy a magas költségektől megkíméli a családokat – tette hozzá Karsai József. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában