Oltási program

2022.01.08. 14:00

Jut Covid-műszak erre a hétvégére is

Kötelező minden hazai háziorvosnak januárban legalább egy hétvégén koronavírus-oltónapot tartania. Több somogyi praxisban már pénteken is oltottak és szombaton is folytatják.

Góz Lilla

Fotó: Muzslay Péter

Kesztyűs János az elsők között érkezett Szilvási Zoltán, kaposvári háziorvos rendelőjébe. – A harmadik Pfizert vettem fel, az első kettőt meg se éreztem, azért ezt a fajtát kértem, mert szeretném az unokámat Ausztriában meglátogatni – mondta lapunknak a kaposvári férfi. 

Az utána érkező nő pedig a második Sinopharm-­vakcináját kapta. Pénteken is oltottak, és még szombaton is fognak a Rét utcai rendelőben. – A közel háromezer fős praxisomban a páciensek oltottsága nyolcvan százalék feletti – mondta Szilvási Zoltán. Kiemelte: mivel nincs előzetes regisztráció, így kiszámíthatatlan, hogy mennyien jönnek oltásra. – Egy Pfizer-ampullával hat embert tudunk oltani, ha nem jön annyi, akkor ki kell dobni az oltóanyagot – mondta el a háziorvos. 

A balatonfenyvesi háziorvosi rendelőben is ezt a hétvégét jelölték ki oltásra. Pénteken délután és szombat délelőtt lehetett kérni a koronavírus elleni oltást, már korábban az önkormányzattal kiértesítették erről a lakosságot. – Ötven emberre kértem Pfizer-, Janssen-, és Sinopharm-oltóanyagot, harmincan jelentkeztek be előre, mivel az 1380 lelkes praxisomban már szinte alig van olyan, aki nem oltatta be magát, így nyaralókat is oltottam, például soproniakat, akiknek Balatonfenyves a második otthonuk – mondta Veress Zsolt háziorvos. Hozzátette: fontosnak tartotta, hogy már ezen a hétvégén oltson, mivel az omikron vírusvariáns egyre jobban terjed hazánkban és a környező országokban. 

Vakcina és teszt 

– A legtöbben a harmadik oltásért jöttek, s néhányan a másodikért. Továbbra is a Pfizer a sláger – mondta Veress Zsolt. Kásler Miklós miniszter tavaly év végén rendelte el, hogy januárban minden háziorvosnak kötelező lesz legalább egy hétvégét vállalnia, amikor koronavírus elleni oltásokat ad be. Az az orvos, aki erre nem hajlandó, akár 5 millió forintos bírságot is kaphat. Az emberi erőforrások minisztere decemberben megjelent rendelete szerint a háziorvosoknak január 1-től online vagy telefonos elérhetőséget kell biztosítaniuk a pácienseik számára, és a beérkező, ám nem fogadott hívásokra mihamarabb kötelesek reagálni. Továbbá arra is kötelezi a háziorvosokat, hogy valamennyi Covid-gyanús esetben végezzenek gyorstesztet, ha kell, akkor a betegnél. 

 

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában