Terjeszkedés világszintre...

2022.01.15. 09:00

Kaposvári sajttal töltenék meg a német hűtőket

Újabb külföldi piacokat keresett a tejüzem.

Harsányi M.

Gyakran nehéz, de nem lehetetlen vállalkozás az exportbővítés, annak dacára sem, hogy a stratégiai kapcsolatok továbbra is Nyugat-Európához kötik a helyi cégek nagy részét.

 – Úgy tervezzük, hogy 2022-ben beindítjuk az exportot – mondta el lapunk érdeklődésére Novics Péter, a nagyatádi Novics és Társa Kft. ügyvezetője. A részben mély- és magasépítésre, mezőgazdasági telephelyek kialakítására szakosodott cégnek csaknem 40 saját dolgozója van. A külföldi munkával kapcsolatos egyeztetés még zajlik az év első heteiben.

 – Érdemi mértékben kívánjuk 2022-ben erősíteni az exportot – mondta Szommer Gábor, a kaposvári tejüzem igazgatója. – Nagy-Britannián és Szerbián kívül Hollandiába és Németországba adunk el sajtot, míg Horvátországba friss terméket, így tejfölt és túrót. 2020-ban 420 millió forint exportbevételünk volt, 2021-ben 530 millió forint, 2022-ben legalább 650 millió forinttal számolunk. 

A növekedés, bővülés eléréséhez új stratégiát készítettek. Bosznia-Hercegovina irányába elsősorban friss terméket akarnak majd szállítani, s az új piacok közé feliratkozhat Franciaország is. A külföldi piacokat alapvetően ciprusi típusú grillsajttal látják el. A kivitelt a német piacon az eddigihez képest erőteljesebben szeretnék növelni. 2021-ben 40 millió forint értékű sajtot vittek ki, 2022-ben legalább 100 millió forint értékben szeretnének exportálni. 

A Somogy Gazdaságáért 2021-ben kitüntetett KVGY-Kft.-nél aligha lehet ok panaszra export tekintetében. A 2020-as évhez képest 30 százalékkal nőtt 2021-ben a kivitel, a kis- és középfeszültségű berendezések értéke meghaladta a 2,3 milliárd forintot. 

– A termékszerkezet alapvetően meghatározza az exportlehetőségeket – emelte ki Szalai Gyula a villamossági gyár igazgatója. – Németországon és Franciaországon kívül Olaszországba visszük az árut. Az idén új piacon, Portugáliában is próbálkozik a cég. A meglévő román kivitelt 2022-ben csaknem 30 százalékkal kívánják növelni, és a skandináv államokban ismét visszatérnének. Csaknem tíz éve szállítottak a régióba, ám a nyomott árak hatására akkor felfüggesztették a kiszállítást, így az észak-európai országok is újra feliratkoznak az exportlistájukra. 

Fotó: Lang R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában