Támogató gondoskodás

2022.01.14. 20:00

Milliárdos beruházás segít, hogy ne folyjon el a szőlőlé

Csaknem 1 milliárd forint értékű borászati beruházást támogató okiratot hozott ajándékba Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitká Ordacsehibe pénteken.

Turbéki Bernadett

Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnök vezérigazgatója az okiraton szereplő összeget egy olyan borászati üzem megvalósítására váltja majd, amely a környék eddigi nehézségeit könnyedén megoldja. A lehetőség egy élelmiszerberuházási pályázatnak köszönhető.

 

–Eddig a kisebb családi borászatok a szőlő termés töredékét tudták feldolgozni. A szőlő jelentős része  gyakran külső borászatokhoz került, ahol feldolgozták. Most olyan nagy feldolgozó létesítésére nyílt lehetőségünk, amellyel nemcsak a helyben megtermelt szőlőt, hanem a más borvidékekről származót is Ordacsehiben dolgozhatjuk fel – mondta Tavaszi József, aki fontosnak tartotta, hogy komoly projektcsapat dolgozzon a megvalósulást segítve, ezért építésszel, borászati technológussal, és menedzserekkel járta végig hazánkat, hogy megismerkedjenek a legkorszerűbb technológiákkal. 

Első ütemként szeretnének eljutni a szőlő hűtött mustként történő feldolgozásáig. Ezt már a következő szüret idején megvalósítani kívánják, amelyhez kilenc méter magas tartályokat állítanak majd fel. Egy könnyedén bővíthető rendszert építenek ki. Számításaik szerint 10-12 óra leforgása alatt akár 150-200 tonna szőlő feldolgozása is megvalósulhat. Külön örömként említette, hogy a leszedett szőlő öt percen belül garatba, présbe kerülhet, ami kiküszöböli a szállítási veszteséget is.  

Ezek is érdekelhetik