Fotók

2022.02.25. 15:27

Múltunk ismerete alakítja a jövőnket

A kommunizmus áldozatainak emlékére tartottak koszorúzással egybekötött megemlékezést pénteken Kaposváron.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A Kaposvári Zenekedvelők és a Tüskevári Népdalkör közös műsorát Cseszárik László versmondással, Sugár Kinga pedig énekszóval színesítette. A kommunizmus áldozatairól Varga László megyéspüspök saját történetével emlékezett meg beszédében.

Fotók: Lang Róbert

–Remélem, hogy a fiataloknak nem kell megtapasztalniuk azt, amit egykor nekem. Mivel apám kántor volt, így még kocsmáros sem lehetett a faluban, mert az bizalmi állás volt. A TSZ raktárosa is csak azért lehetett, mert biztosak voltak benne, hogy ő nem lop – emlékezett vissza a megyéspüspök, akit személy szerit is érintett a kommunista diktatúra. –Hittanra és templomba jártam, így az iskolaigazgató garantálta a szüleimnek, hogy az ország egyetlen középiskolájába sem fognak felvenni, mert gondoskodik ő arról. Személyesen hozta el hozzánk az elutasító levelet, amelyben arra hivatkoztak, hogy "helyhiány" miatt nem vettek fel – elevenítette fel az egykor történteket. A hasonló esetek az igazság életfogytiglan keresésére ösztönözi az érintetteket. Varga László kiemelte: ez azért történik, mert ha figyelünk a múltunkra, é a jelenünkre, megfelelően alakíthatjuk a jövőnket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában