Fotók és videó!

2022.06.08. 17:33

Örültek az esőnek az Off Road korai dagonyázói

Sártengerré alakult a somogybabodi off road pálya szerda reggelre. A kedd éjszakai esőzés teljesen „leporolta” a fesztivál területét. A terepjárósok örültek a sok csapadéknak, hiszen jelmondatuk idén is változatlan; inkább sár, mint por.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A vízálló bakancs és a gumicsizma elengedhetetlen kellék volt a 36. somogybabodi nemzetközi Off Road fesztiválon. Nemcsak azok viselték, akik a versenypályák között gyalog közlekedtek, a sofőrök is előszeretettel hordták. Szükség is volt rá, mert a dagonyapályáknál olykor-olykor elakadtak a járművek, ezért ki kellett szállni a gépekből, hogy a vontatókötelet rá tudják akasztani a kocsira. A fesztivál első napján kevesen voltak pechesek, a versenyzők többsége csak „kóstolgatta” a pályát és azt próbálgatta mit bír az autó a sáros terepen.

A sárbogárdi Szeip Sándor hosszú percekig, körbe-körbe csúszkált autójával a sárban, közben a járműve motorháztetejére erősített buborékfújóval szórakoztatta a többi autóst és a kíváncsiskodó gyerekeket. A férfi elmondta, már több mint tíz éve megszállottja a sáros pályának. A versenypályán nem ismer határokat, sokkal többet megengedhet magának, mint a közúton. Hozzátette, eddig minden évben szerencsésen megúszta a dagonyázást és még soha nem borult fel a járművével. Nemcsak a dagonyapályán, az úgynevezett katlanban is forró volt a levegő. A fesztivál résztvevői próbálták meghódítani a különböző méretű homokbuckákat. A bátrabbak a siratófalon is elindultak felfelé, a meredek emelkedőn azonban nem mindig tudtak felhajtani, a járművek pedig visszagurultak a katlan aljára.

Láthatóan egyre több kamasz gyerek is kipróbálta milyen sáros körülmények között vezetni a babodi terepen. Az egyik legfiatalabb versenyző vélhetően az a kisbaba volt, akit édesapja egy távirányítós terepjáróba ültetett és azzal próbálta meghódítani a sártengert. A 13 éves Visegrádi Lilla is már rutinosan mozgott a pályán. A tatabányai kislányt hat éves korában fröcskölték le először a somogybabodi sárral, azóta viszont már többször is vezetett automataváltós terepjáróval. Édesapja, Visegrádi Gábor érdeklődésünkre elmondta, minden elfogultság nélkül úgy gondolja, hogy gyermeke nagyon jól vezet, több akadályt is leküzdött már a versenypályán.

A Kis-Balaton Off-Road Club tagjai is jól ismerik a babodi terepet. Negyed évszázada visszatérő vendégei a fesztiválnak. Veres Lázár elnökhelyettes elmondta, több mint 30 autóval vesznek részt az egyhetes programon. A versenyeken nem indulnak el, de minden pályán többször végigmennek. Hozzátette, felnőtt egy másik generáció is, gyermekeiket is megfertőzték már a terepjárós szerelemmel. A fesztivál szervezői is jól mozogtak a sárban. A versenyhelyszínekre a félig mexikói származású Coye Antal vitt el bennünket. Az utazás nem volt zökkenőmentes, többször is hatalmas vízzel megtelt krátereken és meredek domboldalon kellett felküzdenünk magunkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában