Albérlet

2022.07.28. 09:06

Alacsony rezsivel vonzóbb a lakás

Az egyetemi felvételi ponthatárok kihirdetése után, július végén hagyományosan megindult a roham az albérletekért. Várhatóan megnő az érdeklődés az alacsony rezsijű, kiadó kisebb lakások után, ezeket keresik a bérlők.

Kovács Gábor

A 2015-ös év adataihoz képest az átlagos lakbérek országos szinten majdnem 66 százalékkal, a fővárosban 57 százalékkal emelkedtek 2022 júniusáig a lakbérindex szerint. Budapesten egyre nő a kiadó lakások száma, s míg a vidéki városokban a Covid alatt volt némi megtorpanás. 
Az egyetemvárosok kínálatát nézve kiderül, hogy a téglaépítésű kiadó lakások havi albérleti díja Debrecenben 150 ezer forint. Győrben, Szegeden és Pécsen egyaránt 140 ezer forintért lehet kivenni lakást, Miskolcon 100 ezer forint az átlag. A panelek esetében Debrecenben, Szegeden és Pécsen azonos, 120 ezer forintos az átlag bérleti díj, míg Győrben 115 ezer forintot, Miskolcon 97 ezer forintot fizetnek. Az egyetemi városokban a kiadó szobák 40–65 ezer forintért jelentek meg a kínálatban. A panellakások az elmúlt hetekben felértékelődtek az albérletpiacon, ennek oka, hogy a távfűtéses lakásokra nem vonatkoznak a gázfogyasztást is érintő új rezsiszabályok. 
Kaposváron kevésbé mozdul meg az ingatlanpiac a felsőoktatás hatására, mert a legtöbb egyetemista bejut a campus melletti kollégiumba, elemezte a helyzetet kérésünkre Oláh Miklós, kaposvári ingatlanszakértő. A kereslet nagy, de mivel a vidéki fizetések alacsonyabbak, sokan nem tudják megfizetni a magasabb albérleti díjakat. Jellemzően havi 70 ezer és 90 ezer forint közötti albérleti díjakat lát forogni a kaposvári ingatlanpiacon, függetlenül attól, hogy tégla- vagy panellakásról van-e szó. Szerinte a kis rezsi egyelőre nem prioritás. 
Még mindig keresleti piac működik, mondta Ház Gergely kaposvári ingatlanszakértő, aki szerint a rezsi ára fejthet ki hatást, de ezt még nem tapasztalták, mert az ingatlanpiac mindig lassabban reagál a változásokra. Nincs nagy szórás a kaposvári albérletpiacon, mert kevés a kiugróan magas rezsijű kiadó lakás, de ő 90 ezer–120 ezer forintos havi albérleti díjakat is számon tart. 
 

Vigyázni kell az albérleti szerződéssel


Nemcsak a bérek nőnek, hanem a kereslet is jelentős, mert a magyarok majdnem kilenc százaléka él bérelt ingatlanban az Eurostat összesítése szerint. A lakbérek gyorsuló ütemben nőnek, de a bérbeadók egyre óvatosabbak. A lakáskiadásnak számos buktatója van mind a bérbeadó, mind a bérlő számára, hívta fel a figyelmet erre a Magyar Közjegyzői Kamara. 
A közjegyzők tapasztalatai szerint például még mindig az internetről letöltött minták alapján készül az ingatlanbér­leti szerződések túlnyomó többsége. A gyakran ellentmondó szabályokat, az adott helyzetre nem jellemző kikötéseket és akár jogszerűtlen feltételeket tartalmazó szerződések azonban nem nyújtanak valódi védelmet a feleknek. 
Sokan a bérleti szerződés elkészítésén szeretnének spórolni, pedig egy-egy ilyen hiba sokba kerülhet, ezért megéri közjegyző vagy ügyvéd segítségét kérni a szerződés elkészítésében. 
 

Kiadó albérletek számának alakulása

2019-es év
 

Budapest:42,7 ezer
Megyei jogú városok:20,6 ezer
Többi város:6,7 ezer
Községek:0,9 ezer


2020-as év
 

Budapest:45,6 ezer
Megyei jogú városok:18,7 ezer
Többi város:7,5 ezer
Községek:0,9 ezer


2021-es év 
 

Budapest:47 ezer
Megyei jogú városok:17,6 ezer
Többi város:7,2 ezer
Községek:0,8 ezer
Forrás: KSH 


Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában