Percről-percre

2022.07.23. 07:45

Balaton-átúszás: 11 ezernél többen rajtoltak el valamely távon

Elrajtolt szombat reggel ét órakor a 40. Balaton-átúszás élmezőnye. Az időjárás miatt egy órával korábban volt a start. Kövesd velünk a nap eseményeit folyamatosan frissülő cikkünkben!

Sonline

Rekordnak számító, 12 ezer fő nevezett az idei próba valamely távjára. A hagyományos 5,2 kilométeres távon túl van 2,5 kilométeres táv is, de az előző évtől akár evezőt is ragadhatnak a mozgásforma kedvelői.

16:10

Megérkeztek a hivatalos adatok. 7 órától egészen 11 óráig 9835 átúszó vágott neki az 5,200 kilométeres távnak. A SUP táv 458 résztvevője az úszófolyosó szomszédságában evezett át Révfülöpről Balatonboglára. A nemrég bevezetett féltávon pedig 985 úszó vágott ma neki. Így összesen 11278-an vettek részt az idei próbán. A legidősebb induló mindkét nem esetén 85 éves volt. Gurbán Béla idén is úszott, így elmondhatja magáról, hogy mind a negyven átúszáson részt vett.

14:15

Már az utolsó úszók is látótávolságon belül tempóznak a boglári cél előtti vízterületen. A teljesítők pontos számáról később kapunk tájékoztatást

14:05

Információink szerint jelenleg körülbelül 300 úszó van még vízben, míg az elsődleges adatok alapján eddig 8-9 ezren teljesítették valamelyik távot.

13:40

Rosszul lett egy férfi a rajt után a Balaton-átúszáson, a vízimentők élesztették újra. Stabil állapotban szállították kórházba. Bővebben IDE kattintva olvashatsz az esetről.

13:30

Révfülöp előtt már kezd oszlani az árbocsor. Az utolsó úszók most járnak a 3 kilométernél horgonyzó pihenőhajónál.

13:20

Folyamatos tömegben érnek célba Balatonbogláron a különböző távokat teljesítők. Fotókon mutatjuk.

13:00

Az első érkezőket Balatonboglár polgármestere, Mészáros Miklós és a térség országgyűlési képviselője, Móring József Attila köszöntötte.

 

 

12:40

A 1,5 kilométernél található pihenőhajót, már elhagyták az utolsó úszók. Az időjárás miatt 14 óráig van lehetőségük úszni a próbázóknak, melyet a szervezők eddig komolyan is vesznek. Informáicóink szerint a 3 kilométernél található hajónál egyre többen adják fel kihívást a melegre hivatkozva.

12:30

Fotókon mutatjuk a révfülöpi rajtot.

 

12:15

Képeken mutatjuk a boglári célt. Több ezren vannak a vízben jelenleg is.

12:05

Az Animal Cannibals tartott egy rövid koncertet a vízben.

11:40

Akadt, aki lufival úszta le a távot, azért hogy a szerettei lássák ha közeleg a célhoz.

11:30

Már az utolsó ember is a vízben van, hiszen lezárult 11 órakor a rajt.

11:10

A jubileumi, 40. Lidl Balaton-átúszás rekordot döntött, hiszen soha ennyien nem neveztek még az eseményre. Összesen tizenkétezren gondolták úgy, hogy szervezett formában – úszva vagy SUP-pal – szelik át a magyar tengert, vagy vállalják a féltávot. Magyarország 1073 településéről érkeztek próbázók, s szép számmal jöttek külföldről, szám szerint  negyvenhárom ország ötszáz úszója vállalta a nagy kihívást.

10:50

Folyamatosan érkeznek a boglári célba az úszók, erről mutatunk egy élő videót.

10:40

Hamarosan lejár a rajtolási lehetőség mindegyik távon, 11 óráig ugorhatnak vízbe az úszók.

10:35

Így fest az átúszás a Balaton közepéről.

10:30

Az idén is lehetőség volt SUP-pal átszelni a Balatont, s nagyon sokan választották ezt az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő alkalmatosságot.

– Körülbelül két éve SUP-ozok, s most éppen Balatonkenesén nyaralunk, s jó ötletnek tűnt, ha már van ez a lehetőség, akkor kihasználom – mondta a miskolci Farkas Bence Lőrinc, aki öt éven át jégkorongozott, most pedig bokszol. – Sokat gyakoroltam a nagy próbára, pénteken is lenyomtam ötkilométert. Ötven perc alatt teljesítettem a Révfülöp–Balatonboglár közötti hosszt, ez vélhetően jobb az átlagnál. Ha lesz rá lehetőségem, jövőre is itt leszek.

10:20

Információink szerint a rajttól 1,5 kilométerre található hajón ezidáig 22 úszó adta fel a próbát, míg a középső, három kilométernél horgonyzott hajón most adta fel két induló. Ezen a hrom hajón kicsit pihenhetnek a próbázók, vizet, szőlőcukrot kapnak. 

10:10

Az idén a legidősebb úszó egy 85 éves férfi, aki 7 órakor rajtolt el.

10:00

Az  Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának időjárás-előrejelzése alapján a szombat délután egy erős széllel kísért száraz hidegfront érkezése várható️, ezért döntött a szervező bizottság a korábbi, hét órás rajt mellett. Továbbá 11 óra után már nem lehet elrajtolni a teljes távra, és 14 óráig be kell érnie mindenkinek.

9:50

Volt, aki első alkalommal vett részt a nagy próbán, mint például Kisbán Zsófia, aki Budapestről érkezett, s versenyszerűen kajakozik. – Mindig is szerettem volna átúszni a tavat, amolyan bakancslistás terv volt, de eddig nem sikerült eljutnom, mert mindig ütközött valamelyik erőpróbámmal – fogalmazott. – Ráadásul az 5,2 kilométer pont megfelel nekem, mert a maratoni szakágban is körülbelül másfél órás távom van, azaz ez egy kiváló lehetőség a felkészülésre a szeptemberi versenyemre. Ha tehetem, tehát nem lesz más hivatalos elfoglaltságom, akkor jövőre is itt leszek.

9:40

Már 6500-nál is többen rajtoltak el Révfülöpről. A Bahart arról tájékoztatta az úszókat, hogy az utolsó hajó Révfülöpre 15 órakor indul vissza.

9:20

Ha még nem rajtoltál el, mutatunk néhány tanácsot Dr. Zacher Gábortól.

9:00

Mutatunk Néhány fotót az első célbaérőkről.

8:50

Rasovszky Kristófot, olimpiai ezüstérmest, világ- és kétszeres Európa-bajnokot a célnál. – Nagyon jól esett az úszás, de nyilván kicsit fáradtak vagyunk, hiszen az elmúlt két hétvégén versenyeztünk, előtte volt a világbajnokság – mondta Rasovszky Kristóf. – Folyamatosan edzésben vagyunk, hiszen három és fél hét múlva esedékes az Európa-bajnokság. – Nem készültünk csúcsdöntésre, annál azért kicsit visszafogottabbak voltunk, s ez látszik az időeredményeken is, de nagyon élveztem, hogy itt lehetek és a Balatonban úszhatok.

8:20

A férfiaknál Barabás Imre ért be elsőként az élmezőny tagjai közül 1 óra 2 perces idővel.

8:15 

Vas Luca 1:06:19-es időeredménnyel ért célba Bogláron.

Forrás: Kovács Tibor

8:00

Beérkeztek az első úszók, idén a férfi nyíltvízi úszóválogatott tagjai érte be elsőként a férfiak közül. Vas Luca volt a leggyorsabb célba érő hölgy.

Forrás: Kovács Tibor

7:45

Már 2300 úszó tempózik a Balatonban. A féltáv rajta 8 órakor kezdődik majd.

7:40

Az élmezőny már leúszta a táv felét.

7:30

Így rajtolt el az idei Balaton-átúszás mezőnye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában