Krisna ad menedéket

2022.09.14. 17:30

Az ukránok sorsát látva átértékelték saját életüket

Csaknem harminc ukrajnai menekültet láttak el a somogyvámosi Krisna-völgyben az orosz–ukrán háború kitörésétől kezdve mostanáig. Néhányan ismerősökhöz, családtagokhoz utaztak tovább Európába, a többiek a völgyben maradtak.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Róbert

Többségében nők és gyerekek menekültek a somogyvámosi Krisna-völgybe a háború elől, csupán két férfi volt az Ukrajna felől érkező menekültcsoportokban. Csaknem húszan még ma is itt várják, hogy otthonuk közelében csillapodjon a fegyverek zaja. – A többiekről annyit tudunk, hogy célba értek, megérkeztek Németországba, Olaszországba, Portugáliába – mondta Jurkovics István, Krisna-völgy kommunikációs vezetője. – Akik nálunk maradtak, azok a kertészetünkben, a szövészetünkben, virágkertészetünkben, a konyhán segítenek. Van, akinek szakterülete a szabászat, és a templomunkban is végeznek szolgálatot – sorolta. 
– A gyerekek iskolába járnak, angolul sajátítják el a tananyagot. Ebben nagy segítséget nyújt az egyik ukrán anyuka, aki angolról ukránra fordít a fiataloknak. Ők valamennyien ukránok, és nem kárpátaljai magyarok, ezért külön öröm nekünk, hogy a gyerekek nagyon gyorsan tanulják a magyar nyelvet – mondta a kommunikációs vezető. 
– Bár mindannyian szeretnék elfelejteni az átélt borzalmakat, de figyelik a híreket, hiszen családtagjaik, barátaik maradtak Ukrajnában. A tőlük tapasztalt alázat és hozzáállás kapcsán egy kicsit mi magunk is átértékeltük az életünket. Ők azt sem tudják, hogy lesz-e hova hazamenniük – hívta fel a figyelmet Jurkovics István, aki szerint Krisna-völgyben élők is rengeteget nyertek a vendégeik jelenlétével. 
 

Együtt táboroztak a helyiekkel 

Somogyvámoson fontosnak tartják, hogy ne csak lakhatást, ételt és munkát, hanem mentális segítséget nyújtsanak az Ukrajnából menekülteknek. Ezért programokat, családi összejöveteleket, kirándulásokat szerveznek nekik. Az ukrán gyerekek nyáron a helyi iskolásokkal együtt táboroztak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában