Anyaotthonba űz a rezsi

2022.09.25. 09:00

Nem csak az erőszak, a számlák elől is menekülnek

A megugró rezsiszámlák, a duplájára emelkedő élelmiszerárak miatt a nyár közepe óta egyre több a segítségre váró család. Nagy kihívásokkal néz ezért szembe a Borostyánvirág anyaotthon az utóbbi hetekben. Ráadásul a bejárat előtt beszakadt és veszélyessé vált a díszburkolat, ennek javítása csak támogatói összefogással lehetséges.

Kovács Gábor

Nehezen vészelték át a Covid-időszak lezárásait az anyaotthonban, de a koronavírus-járvány okozta összezártság miatt nőtt a családon belüli erőszak elől menekülők száma is. Nem élnek át könnyű időszakot, telt ház van a Borostyánvirág 40 helyén, ugyanakkor ugrásszerű növekedést mutat a lakhatási problémákkal küzdő családok száma. A válságban sokan nem tudják fizetni az albérletet, és szálláshelyek szűnnek meg a dráguló költségek miatt. Nagy a nyomás ezért az anyaotthonban, mert rengeteg a jelentkező. Mára azonban már a kérelmezők csupán egy része váltana lakhelyet a családon belüli erőszak miatt, sokan egyszerűen fedelet keresnek a fejük fölé. Már a nyár közepén megkezdődött ez a folyamat, pedig a korábbi években augusztusban még tipikusan alacsony volt azoknak a családoknak a száma, akik az anyaotthonba szerettek volna bejutni.

– A rezsinövekedés hatása nálunk is érződik, ezért nagyon sokat dolgozunk azon, hogy megtaláljuk azokat a megoldásokat, amelyekkel a működésünket és az ellátás színvonalát fenn tudjuk tartani, és ezzel a válságba jutott családokon segíthessünk – mondta Biró Dániel, az anyaotthon vezetője. – Optimista vagyok, bízom benne, hogy sikerül megtalálni ezeket az utakat, bár most nagyon nehéznek tűnik a helyzet.

A villanyszámla a háromszorosára nőtt, a gázszámláról még egyeztetnek a szolgáltatóval, mert a gázt eddig is piaci alapon kapták. Az árammal végül sikerült bekerülni a védett kategóriába egy jogszabályi lehetőséget kihasználva. Ami még óriási gond, az a családok élelmiszerellátása, hiszen az infláció miatt az élelmiszerre fordított költségek a duplájára ugrottak. Most még a megfelelő mennyiség beszerzése sem problémamentes.

Gyűjtést indítottak, hogy kijavítsák a beszakadt burkolatot

A problémákat gyarapítja, hogy az anyaotthon bejáratánál egy hatalmas gödröt mosott ki az eső. Mára balesetveszélyessé vált a környéke, el is kordonozták. Önerőből nem tudják helyreállítani a burkolatot, az adományozóik sietnek a segítségükre, gyűjtést indítottak a Borostyánvirág számára. Tomka Anna, a Kaposvár Center Lions Club képviselője elmondta, hogy rendszeresen szállítanak adományokat az otthonba, ezek pakolását azonban akadályozza az úthiba. Csatlakozott hozzájuk a Széles Út Motoros Egyesület, ennek ellenére nehézkesen halad a gyűjtés, ennek okát abban látja Tomka Anna, hogy egyre kevesebb az emberek pénze. Aki szeretne segíteni, megteheti a következő számlaszámon: 10700172-73291291-51100005.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában