Állatvédelmi konferencia

2022.10.17. 11:41

Családtagnak tekintjük a háziállatot, de sok négylábú él még család nélkül

Aki egy állatot bántalmaz, az csak egy lépésnyire áll attól, hogy emberek elleni erőszakot kövessen el, ezt igazolják a kutatások – hangzott el azon az állatvédelmi fórumon, amelyet hétfőn rendeztek a kaposvári városházán civil egyesületek és a hatóságok képviselőinek részvételével. Azt is hozzátették, hogy Facebook-posztok alá kommentelni még nem jelent felelős állattartást.

K.G.

Fotó: TIBOR KOVACS

Az Európai Unióban ma 90 millió háztartásban él társállat, holott ez a szám 2019-ben még 85 millió volt. 2018-ban minden harmadik magyar háztartásban élt kutya, de a covid alatt ez a szám úgy megnőtt, hogy minden második hazai háztartást érintett. A járványnak azonban vége, és a mostani gazdasági válságban egyre több kisállat kerül utcára vagy a menhelyre. Annak dacára, hogy húsz év alatt megváltozott a gazdák hozzáállása a házi kedvencekhez. 2000-ben a magyarok még csak 36 százaléka tekintette családtagnak a kutyáját, míg 2021-re ez a szám 97 százalékra emelkedett. A törvényi szabályozás is szigorodott, jelenleg 41 ember ül börtönben, mert állatkínzást követett el, esetleg más bűncselekménnyel együtt. Közülük 39 férfi és két nő. Somogyban az országos állatkínzási ügyek 2,5 százalékát követték el az elmúlt években – vázolta a helyzetet a kaposvári kerekasztal-beszélgetésen Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője.

Fotók: Kovács Tibor

– Magyarországon ma hárommillió kutya él, ebből a becslések szerint 2,8 millió gazdánál, és Kaposváron tízezres nagyságrendű a kutyák száma – erről már Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője beszélt, aki megemlítette, hogy náluk otthon kisfia kérésre törpenyulat tartanak. Pintér Rómeó, Kaposvár alpolgármestere a nemrég átadott harmadik kutyafuttató, és a Kutyatár Egyesület megemelt finanszírozásának előnyeit ecsetelte. Az állatvédelem ott működik jól, ahol hidat képez a civil szervezetek, a hatóságok és az önkormányzatok között, mondta Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, aki országjárásának 11. állomására érkezett Kaposváron. Elhangzott, hogy az állatvédelmet ki kell terjeszteni a hazai 35 millió haszonállatra és a vadon élő állatokra is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában