Drágább a friss virág

2022.10.31. 06:59

Ötödével kerül többe a halottak idei napja

A szárazság és az emelkedő költségek miatt átlagosan húsz százalékkal többért vásárolhatunk virágot mindenszentekre. Hiánytól nem kell tartani és a krizantémok is jó minőségűek, bőséges választék van belőlük.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Több ezer krizantém nevelkedik az egyik kaposvári kertészet öt fóliasátrában. – Még mindig a fehér virág a legkedveltebb, de egyre többen keresik a színeseket – bordót, sárgát – is – mondta Filipinyi Gergelyné, a Julcsi és Gergő Kertészet társtulajdonosa. Hozzátette: a szárazság miatt volt, hogy naponta többször is öntöztek. Az idén kétszer annyiba kerülnek a cserepek, 50 százalékkal drágult a virágföld. – Átlagosan 10–20 százalékkal emeltük árainkat, 550 forinttól 4200 forintig kaphatóak a cserepes krizantémok, a szálasnak pedig 700 forint darabja – mondta el Filipinyi Gergelyné
– Mindenhova csak egy kisebb cserepes krizantémot és egy mécsest viszek – mondta Gschwindt Jánosné, aki ottjártunkkor vásárolt be virágokból. 
A Kaposvári Nagypiacon október 31-én és november elsején is nyitva lesznek a virágosok. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint a nagyvirágú krizantémokból a becslések szerint több mint 10 millió szál fogy hazánkban. Országrészenként is eltérő a trend: Nyugat-Magyarországon a pompon típusúak, az Alföldön, Tiszántúlon a napraforgóra hajazó Eleonóra a kedvelt. Az utóbbi években az előre gyártott kisebb koszorúkra is nőtt az igény, amit az urnás sírhelyek megnövekedett aránya is okoz. 
A kaposvári virágboltokban sokféle temetői díszt lehet venni. Nyitrai Krisztina toboz, kerámia és moha alapba selyemvirágokat és mécsest tett bele. – Húsz százalékkal drágultak a koszorúk, nagyon megemelkedtek az alapanyagok árai, de már ezer forintért kaphatóak kisebb sírdíszek – mondta a kaposvári virágboltos. 
 

Fotós: Lang Róbert 

Vajda edit (Pécs): – Baranyában élek, de Kaposvárról származom és itt is dolgozom. Minden évben ebben a kertészetben vásárolok, nagyon elégedett vagyok a virágokkal. Most is nagyobb és színes cserepes krizantémokat viszek a temetőbe az elhunyt szeretteimnek. Azt tapasztalom, kicsit emelkedtek az árak, átlagosan 20 ezret költök el virágokra, mécsesekre. 
 

Fotós: Lang Róbert 

Horváth Lajos (Tarany): – Cserepes krizantémért jöttem, úgy döntött a család, idén nem viszünk szálasat a vázákba. Sántosra megyek a testvérem sírjához, majd a többi szerettünkhöz Taranyban mindenszentek napján. Legalább harmincezer forintot költök el virágokra és mécsesekre. A vidéki temetőkbe elmegyünk most, hogy elkerüljük a nagyobb forgalmat. 
 

Fotós: Lang Róbert 

Vasvári Lajos (Kaposvár): – Csütörtökön lenne az édesapám születésnapja és neki viszek a temetőbe virágokat. A nagyobb virágbevásárlást az ünnepekre a feleségem végzi. Átlagosan 15–20 ezer forintot költünk. A sírra cserepes krizantémot, a vázába szálasat viszünk. Otthon is gyújtunk mécsest, mert minden barátunkhoz, rokonunkhoz nem érünk oda, így emlékezünk rájuk. 
 

Fotós: Lang Róbert 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában