Konferencia a földről

2022.11.15. 13:00

Elkészítik a talajtérképet, készen a beavatkozásra

Aszály szárítja, erózió rombolja, a túl sok műtrágya terheli – egyre rosszabb állapotban van a magyar termőtalaj. Egy országos felmérés eredményeképpen kiderülhet, hogy hol van szükség beavatkozásra a mindennapi betevőnk érdekében. Kedden a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán a talajról tartottak konferenciát hazai és francia résztvevőkkel.

Kovács Gábor gabor2.kovacsvmediaworks.hu

Fotó: LANG ROBERT

Ősgyepen gazdálkodik Horn Artúr szennai juhtenyésztő, és amikor elkezdte a tevékenységét, még csak másfél százalék volt a talaj humusztartalma, de most már eljutott 4-4,5 százalékos átlaghoz, tehát van fejlődés, de ez lassú folyamat, állapította meg az ökogazdálkodó, aki érdeklődőként érkezett a konferenciára. Európát az idén nyáron az éghajlatváltozás okozta szárazság gyötörte, említette meg köszöntőjében Alexis Rusinek, a Francia Intézet tudományos és egyetemközi attaséja. – Egészségbiztonsági kérdés a termőföld állapota, ezért új gyakorlatokat kell kialakítani, melyek figyelembe veszik az ökoszisztéma megújulási ciklusait – folytatta az attasé. 

föld eke agrár mezőgazdaság
A talaj védelme kulcsfontosságú. 
Fotós: Lang Róbert

A mezőgazdaság csak a környezeti tényezőket figyelembe véve képes a fenntartható gazdálkodásra, húzta alá Juhász Anikó, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Az agrárium fontos feladata a talajvédelem, ám a helyi adottságoknak megfelelően eltérő állapotban van hazánk talaja.

– Ha nem vigyázunk, gyorsan elfogyhatnak természeti erőforrásaink – mondta az államtitkár-helyettes. – Hogy a gazdálkodók megfelelően használhassák a termőföldet, elindítottunk egy új programot, amellyel információkat gyűjtünk a talajaink állapotáról. Ennek jogszabályi háttere már elkészült, és hamarosan a befejeződik az ehhez kapcsolódó informatikai fejlesztés. Így az összes hazai állami és magán talajlaborból összegyűjtjük a mintákat, ennek segítségével alakulhat ki Magyarország pontos talajtérképe. 

– Bőven van mit javítani a termőtalajon – jelentette ki Berényi-Üveges Judit, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet kutatója. – Somogyban az erózió főként a Kaposvár környéki dombvidékre jellemző, és itt a helyzet csak romolhat. Nagyon komolyan oda kell figyelni tehát a gazdáknak arra, hogy milyen talajművelési gyakorlatokat folytatnak.  

Készül már a magyar talajtérkép is. 
Fotós: Lang Róbert

A kutatóintézet tájfajták termesztésbe illesztésével foglalkozik. Az ősgabona fajták, és a tájfajta paradicsompalánták felélesztésében értek el eredményeket, és a kereskedelemben elérhető búzafajtákat vizsgálják ökológiai gazdasági körülmények között. On-farm elnevezésű kísérleteikben partnergazdaságokkal működnek együtt, alkalmazkodva a gazdálkodók adottságaihoz és erőforrásaihoz.

 

A legtöbb agrárkutató Kaposvárt erősíti 

A MATE a legnagyobb hazai felsőoktatási intézmény, amelyik mezőgazdasági fejlesztésekkel foglalkozik, és ennek az egyetemnek az égisze alatt működik jelenleg a legtöbb agrárkutató, utalt erre köszöntőjében Gombos Péter, általános campusfőigazgató-helyettes, aki kitért a kaposvári agrárképzés gazdag múltjára is. Büszkék arra, hogy a talajvédelem témakörében egy nemzetközi konferenciát fogadhattak be, amelyen több mint tíz hazai és francia szervezet és intézmény képviseltette magát előadókkal és szakmai tanácsadókkal.     

    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában