Konferencia a földről

2022.11.15. 13:00

Elkészítik a talajtérképet, készen a beavatkozásra

Aszály szárítja, erózió rombolja, a túl sok műtrágya terheli – egyre rosszabb állapotban van a magyar termőtalaj. Egy országos felmérés eredményeképpen kiderülhet, hogy hol van szükség beavatkozásra a mindennapi betevőnk érdekében. Kedden a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán a talajról tartottak konferenciát hazai és francia résztvevőkkel.

Kovács Gábor gabor2.kovacsvmediaworks.hu

Fotó: LANG ROBERT

Ősgyepen gazdálkodik Horn Artúr szennai juhtenyésztő, és amikor elkezdte a tevékenységét, még csak másfél százalék volt a talaj humusztartalma, de most már eljutott 4-4,5 százalékos átlaghoz, tehát van fejlődés, de ez lassú folyamat, állapította meg az ökogazdálkodó, aki érdeklődőként érkezett a konferenciára. Európát az idén nyáron az éghajlatváltozás okozta szárazság gyötörte, említette meg köszöntőjében Alexis Rusinek, a Francia Intézet tudományos és egyetemközi attaséja. – Egészségbiztonsági kérdés a termőföld állapota, ezért új gyakorlatokat kell kialakítani, melyek figyelembe veszik az ökoszisztéma megújulási ciklusait – folytatta az attasé. 

föld eke agrár mezőgazdaság
A talaj védelme kulcsfontosságú. 
Fotós: Lang Róbert

A mezőgazdaság csak a környezeti tényezőket figyelembe véve képes a fenntartható gazdálkodásra, húzta alá Juhász Anikó, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Az agrárium fontos feladata a talajvédelem, ám a helyi adottságoknak megfelelően eltérő állapotban van hazánk talaja.

– Ha nem vigyázunk, gyorsan elfogyhatnak természeti erőforrásaink – mondta az államtitkár-helyettes. – Hogy a gazdálkodók megfelelően használhassák a termőföldet, elindítottunk egy új programot, amellyel információkat gyűjtünk a talajaink állapotáról. Ennek jogszabályi háttere már elkészült, és hamarosan a befejeződik az ehhez kapcsolódó informatikai fejlesztés. Így az összes hazai állami és magán talajlaborból összegyűjtjük a mintákat, ennek segítségével alakulhat ki Magyarország pontos talajtérképe. 

– Bőven van mit javítani a termőtalajon – jelentette ki Berényi-Üveges Judit, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet kutatója. – Somogyban az erózió főként a Kaposvár környéki dombvidékre jellemző, és itt a helyzet csak romolhat. Nagyon komolyan oda kell figyelni tehát a gazdáknak arra, hogy milyen talajművelési gyakorlatokat folytatnak.  

Készül már a magyar talajtérkép is. 
Fotós: Lang Róbert

A kutatóintézet tájfajták termesztésbe illesztésével foglalkozik. Az ősgabona fajták, és a tájfajta paradicsompalánták felélesztésében értek el eredményeket, és a kereskedelemben elérhető búzafajtákat vizsgálják ökológiai gazdasági körülmények között. On-farm elnevezésű kísérleteikben partnergazdaságokkal működnek együtt, alkalmazkodva a gazdálkodók adottságaihoz és erőforrásaihoz.

 

A legtöbb agrárkutató Kaposvárt erősíti 

A MATE a legnagyobb hazai felsőoktatási intézmény, amelyik mezőgazdasági fejlesztésekkel foglalkozik, és ennek az egyetemnek az égisze alatt működik jelenleg a legtöbb agrárkutató, utalt erre köszöntőjében Gombos Péter, általános campusfőigazgató-helyettes, aki kitért a kaposvári agrárképzés gazdag múltjára is. Büszkék arra, hogy a talajvédelem témakörében egy nemzetközi konferenciát fogadhattak be, amelyen több mint tíz hazai és francia szervezet és intézmény képviseltette magát előadókkal és szakmai tanácsadókkal.     

    

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában