Várakozás

2022.12.18. 15:51

Adventi naptár tárja elénk az utcán a múzeum titkait

A Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum előtti adventi naptáron az ablakocskák az elmúlt egy év történéseiről adnak számot. Minden nap „kinyitnak” egyet, így tudhatnak meg újabb információkat a járókelők.

Turbéki B.

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Az adventi naptár ötletét hat évvel ezelőtt Pisztora Zsófia vetette fel – mondta Őszi Zoltán, múzeumpedagógus. – Azóta minden évben más-más tematika szerint igyekszünk izgalmassá tenni. Az idén, számok segítségével azt mutatjuk meg, mi történt, miket gyűjtünk, mekkora területeket tártak fel a régészeink, miben gyarapodott a múzeum. Kevesen tudják, hogy Kaposváron található hazánk legnagyobb rovargyűjteménye, amely csaknem 40 ezer darab rovarral bővült az idén. 

A természettudományi szak­ág gyűjteményében több mint 460 ezer tétel található, az újkortörténeti szakág gyűjteményében 385 ezer tárgy, fotó és dokumentum van – olvasható le a már átfordított táblácskákról is, amelyek a 30 ezer tételes, fél évszázada gyűjtött speciális könyvgyűjteményre is fókuszálnak. A Fekete István Látogatóközpontban az idén csaknem 30 ezren fordultak meg. 

– Legnagyobb látogatottságnak két vidéken rendezett kiállításunk örvendhetett: Szolnokon Vaszary János, Zalaegerszegen Rippl-Rónai József képeiből rendeztünk kiállítást, amelynek tárlatvezetését gyakran kollégánk, Simon Kornélia látta el – mondta Őszi Zoltán. Az ipari beruházásoknak köszönhetően Kaposvár környékén 43 ezer négyzetméternyi területet tártak fel a régészek. A restaurátorok sem tétlenkedtek: idén több mint 18 ezer tárgy fordult meg a kezükben, 2169 darabot restauráltak – derül ki az adventi naptárból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában