Az elismerések, rekordok, takarékosság éve

2022.12.31. 11:30

Korábban elkészült az elkerülő út, így teltek az év utolsó hónapjai Somogyban

Októberben népszámlálás, novemberben téli felkészülés, decemberben ünnepi hangulat jellemezte Somogyot. Az év utolsó negyedévében is több érdekességet tartogatott a megye, ezekből szemezgettünk.

Marosi Gábor

Színes évet hagytunk magunk mögött.

Fotó: Lang R.

Elkezdődött a 129. répafeldolgozási kampány a kaposvári cukorgyárban októberben. 85 nap alatt 8547 hektárnyi termést dolgoznak fel. Október első hétvégéjén rendezték meg a KÁN Egyetemi napokat, hol szakmai előadásokkal és félszáz közönségprogrammal várták az érdeklődőket. 

Nagy sikerrel zárult az idei KÁN Egyetemi Napok. 
Fotós: Lang Róbert

A megnövekedett energiaárak miatt október közepén bezárták a kaposvári kulturális központot. Az ott lévő csoportok próbáit más intézményekbe tették át. 278,5 kilós terményével hetedik helyen végzett a sántosi Keresztes Martin az országos óriástökmérő versenyen. A hónap középen rendezték meg a jubileumi X. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászversenyt. A viadalon 113 csapat vett részt. 

Ifjabb Lőrincz Ferenc két fotója is bekerült a Búvárfotós Európa-bajnokság legjobb tíz képe közé. A kaposvári búvárfotós először képviselte hazánkat a Madeira-szigeteki versenyen. Októberben indultak el a népszámlálóbiztosok Somogyban is. A megyében 900 kérdező gyűjtött adatot. 

Novemberben tovább bővült az ársapkás termékek köre. A tojás és az étkezési burgonya árát is korlátozták a boltokban. Téli üzemmódba kapcsolt a Magyar Közút Somogyban. Több mint 50 saját munkagéppel és 110 bérelt ekével ellátott mezőgazdasági géppel vágtak neki a szezonnak. November közepén kezdték el kivágni a karácsonyfának való fenyőket Somogyban. A tűlevelűek átlagosan 20 százalékkal drágultak. Négy somogyi települést is díjaztak az idei Virágos Magyarország versenyen. Gyugy, Várda, Marcali és Nagyatád is elismerést kapott. Gyugy az 1000 fő alatti falu kategóriában fődíjat nyert. 

Kaposvár is spórolásba kezdett a megnövekedett energiaárak miatt. A városi közvilágítás minden második lámpatestét lekapcsolták. November utolsó napján mutatták be a TOP 100 kiadványt, amelyben a milliárdos bevételű somogyi vállalkozások szerepelnek. December 6-án, kedden este 11 órától, 13 hónap után megszűnt az üzemanyag-ársapka. 

A tervezettnél korábban készült el. Kattints a képre a cikkért! 

A tervezettnél négy hónappal korábban készült el a 67-es út Kaposfüredet elkerülő szakasza. A hónap közepén adományokkal telt meg a Lorántffy Zsuzsanna református iskola kisbusza. Az összegyűjtött élelmiszereket és higiéniás termékeket a kárpátaljai magyaroknak vitték. 

Decemberben eldőlt, hogy januárban újranyitják a kaposfüredi és a toponári postát. A kaposvári önkormányzat 32 milliót ad a költségekre. Rekord­áron, 300 millió forintért kelt el egy budapesti aukción a kaposvári festőóriás, Rippl-Rónai József A geszti kastély kertjében című festménye. Egy Vaszary János képért 165 milliót fizettek. Betlehemezők járták a szennai házakat karácsony előtt. Sok helyre zörgettek be. Karácsonyfát állítottak a Balatonba az ünnepekkor, Bárdudvarnokon pedig többen is megmártóztak az 5 fokos vízben. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában