Gazdálkodás

2023.01.11. 17:07

Fólia kell az önellátáshoz, télen is friss a zöldség a Krisna-völgyben

Zöldell a spenót a fóliában, a sárgarépát a napokban szedték ki a földből Somogyvámoson. A teljes önellátásra törekednek a Krisna-völgyben. A téli időszakban is többféle zöldséget termelnek, amelyeket a helyi konyhájukon használnak fel.

Góz Lilla

A legkisebbek is segítettek a spenót szedésében a Krisna-völgyben. Antal Balázs kertészeti vezető feleségével és kisfiával szüretelt a napokban. A téli időszakban is sok finomságot rejtenek fóliaházaik. 

– Az idén lesz harmincéves a Krisna-völgy, már a kezdetek óta fontos szerepet kapott a kertészet, tizenöt éve tevékenykedek a fóliás és szabadföldi termesztésben – mondta el Antal Balázs. A napokban spenótot és sárgarépát szedtek fel. Rukkola, pakcsoj, vagyis bordás kel, cékla és mustárzöldek cseperednek a fóliában. A római salátát és a retket már betakarították. Megtudtuk, több kertészeti beruházás valósult meg az elmúlt években a völgyben. 

– A kisebbek mellett a két 500 négyzetméteres fóliát napelemes rendszer segítségével is felfűthetjük. Azon dolgozunk, hogy teljes önellátást érjünk el, jelenleg 60–70 százalékon vagyunk a zöldségtermesztés tekintetében – emelte ki Antal Balázs. Saját növényeikről fognak magot, valamint csakis biogazdaságokból vásárolnak. December közepén szedték fel a szabadföldből a céklát és a sárgarépát. A mángold még kint maradt. 

A téli időszakban hárman dolgoznak a kertészetben, de tavasztól újra tízen termesztenek növényt öt hektáron. 
– Saját komposztot használunk fel, amely tehéntrágyát, zöld növényeket és faaprítékot tartalmaz az erdőinkből – mondta el a biokertészet vezetője. Ahhoz, hogy a vegetáriánus életmódot egész évben tudják folytatni, nagy szükség van a téli zöld vitaminforrásra is, a hazai klíma miatt kell a fóliás termesztés is, hiszen szabadföldben nem tudnának mindent megtermelni. 

– A zöldségeket a közösség tagjai kapják, a helyi konyhánkon főzünk belőlük – mondta el Antal Balázs. Az idén azt tervezik, hogy tavasszal a harmadik fóliasátrukat is beültetik zöldségekkel. Bíznak benne, hogy az úgynevezett mozgó fóliasátor is elkészül, amelyet egy amerikai farmer kísérletezett ki. 

– Hazánkban nincs ilyen technológia, a száz négyzetméteres három részre osztott területen tudjuk mozgatni a növény igénye szerint a sínekre rögzített fóliát, így rövidül a tenyészidő és többféle növényt tudunk termelni, sokkal rugalmasabb lesz a termelés– magyarázta Antal Balázs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában