Visszatekintés

2023.02.23. 14:24

Kaposvári közgyűlés - a viharvert városban jó a közbiztonság

A kaposvári közgyűlés elfogadta a katasztrófavédelem és a rendőrség helyi vezetőinek beszámolóját az elmúlt év eredményeiről, és megalkották az idei emlékév rendezvényeinek programját is.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Megszokottan indult a katasztrófavédők tavalyi éve, de az időjárás közbeszólt. Összesen 1034 riasztást kaptak, ami 200-zal több volt, mint tavalyelőtt. 2022-ben 258 tűzesethez és 561 műszaki mentéshez vonultak, míg 2021-ben 223 tüzet és 405 műszaki mentést tartottak nyilván. A műszaki mentések legtöbbjét jégverés okozta. A szabadtéri tüzek többsége ott tört ki, ahol a város határában elszórtan szemét található, emelte ki Róth Zoltán tűzoltó alezredes, kaposvári tűzoltóparancsnok. 

– A nálunk gazdagabb országok sem a legszélsőségesebb állapotra tervezik a a veszélyelhárító rendszereiket, ezért váratlan helyzetekben türelmet kérünk a lakosságtól – mutatott rá Wéber Antal tábornok, a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. 

Nem az öreg fákkal volt baj, 84 egészséges fa dőlt a legutóbbi viharban, és az idén 220 millió forintot költenek a kaposvári fák rekonstrukciójára, mondta Szita Károly polgármester, míg Borhi Zsombor alpolgármester szigorúbb eljárást, kemény lépéseket kért az illegális hulladéklerakók és a tiltott anyagokkal fűtők ellen. 

Fotók: Lang Róbert

Kivételesre értékelte a kaposvári kapitányság tavalyi munkáját Molnár Gábor, Somogy vármegyei rendőrfőkapitány. Egy megterhelő év alatt megnyugtató eredményeket értek el, hangsúlyozta Peternel Péter, kaposvári rendőrkapitány. Míg 2010-ben 4500 bűncselekményt regisztráltak, ez a szám tavaly a negyedére, 1009-re esett vissza. A nyomozások eredményessége 74,6 százalékos lett. Egy halálos és 64 személyi érüléssel járó baleset történt. Azonban minden 10. balesetet kerékpárosok okoznak, és sok közülük az ittas, ellenük a jövőben nagyobb szigort alkalmaznak. Felhívták a figyelmet arra, hogy napi 2-3 internetes csalásról, csalási kísérletről kapnak bejelentést, ezért senki se adja ki a banki adatait. 

Nem készülnek akkumulátorgyár érkezésére

A közgyűlés kezdete előtt Giber Vilmos, a Fidesz frakcióvezetője a kommunizmus áldozatairól emlékezett meg. Nadrai Nobert (Kaposfüredi Szőlősgazdák) napirend előtt szándéknyilatkozatra szólította fel a képviselőket, hogy megelőzzék az akkumulátorgyárak esetleges betelepítését Kaposvárra. A közgyűlés elutasította a javaslatot, majd Szita Károly kifejtette: ha egy beruházás a város polgárainak érdekeit szolgálja, azt támogatja, ellenkező esetben nemet mond rá, és nem tud akkumulátorgyár építési szándékról Kaposváron. Felder Frigyes (LMP) arról kérdezte a polgármestert, hogy igaz-e, hogy a közvilágítás államosításáról tárgyalt. Szita Károly azt felelte, hogy valóban találkozott Orbán Viktorral, de erről szó sem esett. Pintér Attila (MSZP) a taszári reptér közelgő árveréséről érdeklődött. Szita Károly elmondta, hogy tárgyalt taszári kollégájával, és egy vasúti, közúti, és légi közlekedéssel támogatott raktárbázis kialakítását támogatná, amely megújuló energiákat használna. 


 


  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában