Hit

2023.02.04. 07:00

Laci atya: küldetésünk része, hogy gyakoroljuk az irgalmasságot

Nyolc különböző templomban tartanak istentiszteletet és misét ezekben a napokban Kaposváron az ökumenikus imahét keretein belül.

Marosi Gábor

 A hagyományos programsorozat alkalmai minden este 18 órakor kezdődnek a megyeszékhely más-más felekezeteinek otthonában. Az első összejövetelt vasárnap este szervezték meg a református templomban. 
Petró László református lelkipásztor bevezető beszédében hangsúlyozta, az imahéten lehetőség van arra, hogy a hívek közösen könyörögjenek abban a világban, amely szomjúhozza a békességet. A lelkipásztor kiemelte, az imahét idei rendjét a Minnesotai Egyházak Tanácsa alkotta meg és azt az üzenetet fogalmazták meg, hogy „Tanuljatok meg jót cselekedni”! 
– Abban a világban, amiben élünk, nemhogy nem divat, hanem nagyon is ritka, ha az emberek önzetlenül jót tesznek – hangsúlyozta Petró László. – Ha mi, a történelmi egyházak, felekezetek képviselői ebben jó példával tudunk előállni, megértjük és megértetjük Isten szavát arról, hogy miért fontos jót cselekednünk, akkor ez előbb-utóbb eredményre vezet, hatással lesz másokra is. Hinnünk kell, hogy ez a munka nem lesz hiábavaló – tette hozzá a református lelkipásztor. 
Az első közös alkalmon Varga László megyés püspök prédikált. A kaposvári püspök azt is hangsúlyozta, hogy irgalmatlan világban élünk, Isten pedig maga az irgalom. 
– Nemcsak egy tulajdonsága az irgalom, hanem ő maga az irgalom – mondta Varga László. – Minket, keresztényeket az ő végtelen szeretetében kiválasztott a világ népei közül. Határozott céllal választott ki bennünket, azért, hogy küldetést adjon nekünk. A küldetésünk egyik része, hogy gyakoroljuk az irgalmasságot. A szenvedő embertársunk látványa a szívünket keresi, nemcsak a szemünket. Meg kell mozdítsa bennünk a legszebbet és a legnagyobbat. Mindannyiunk szívében ott van a szeretet, az irgalom, még akkor is, ha esetleg jól lebetonoztuk és nem engedjük meg, hogy a felszínre törjön, mert veszélyesnek érezzük kimutatni ebben a könyörtelen világban. Hagyjuk megérinteni magunkat, változzunk meg bátran! – emelte ki prédikációjában a megyés püspök. 
A kaposvári ökumenikus imahét programja január 22-ig, vasárnap estig tart. Az érdeklődők Szemerei János evangélikus és Steinbach József református püspök szolgálatát is hallhatják. A záró alkalmon, amely a Székesegyházban lesz, Petró László lelkipásztor prédikál majd. 
Fotó: Kling Márk

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában