Sírgondozás

2023.03.13. 17:30

Az utódok emlékezete dacol a sírkertekben is az elmúlással

A Keleti temetőben múlt szerdán tovább folytatódott a sírgondozás: a két tartalékos és a négy szerződéses katonán kívül a közösségi szolgálatos 16 kadét három nap alatt három somogyi településen dolgozott. Két emlékmű mellett 12 sírt is rendbe tettek.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A csapat szerda délután Csenteri István 1848-as honvéd sírját tisztította meg. Csenteri István 1828-ban született Kaposváron. A Csenteri család bérkocsi-fuvarozó volt, a szabadságharc idején bizalmas jellegű feladatokat látott el és „kényes” szállítmányokat fuvarozott Noszlopy Gáspár parancsnok csapatának. 

A főszervező szerint a diákcsapat tisztességesen helytállt készülve a forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára. A 17 éves Kovács Péter a kaposvári Eötvös Loránd műszaki technikumba jár, s a Nyugati, illetve a jutai temetőben is dolgozott. 

Fotók: Lang Róbert

– Csiszoltuk a sírkövet és a sír környékét is rendbe tettük – mondta a 11. osztályos fiatalember, aki tovább szeretne tanulni, katonaként képzeli el a jövőjét. – Önként jelentkeztem a szolgálatra, szeretek segíteni, s szerintem lényeges, hogy a fiatalok is kivegyék részüket a feladatból. Az utóbbi napokban három helyen is dolgozott a csapat. A kadétok között szerdán csupán egy leány volt, a 15 éves Lupa Luca is a gépészben tanul. A diáklány szerint összehangolt és jól szervezett volt a munka, s mindenhol határidőre végeztek. Később is szívesen segítene egy a mostanihoz hasonló hadisírgondozó akcióban. 

Tamási Ádám főhadnagy, vármegyei hadisírgondozó szaktiszt érdeklődésünkre elmondta: a Magyar Honvédség és a civil társadalom közötti kapcsolatot tovább erősítheti a hadisírgondozó program is, a háromnapos somogyi munka szerdán zárult. A fiatalok új ismereteket, tapasztalatot szerezhettek, s olyan somogyi temetőkbe is eljuthattak, ahol korábban nem biztos, hogy jártak. 

Tamási Ádám szerint a három nap alatt összesen két tartalékos, négy szerződéses katona továbbá 16 kaposvári kadét segített. A mesztegnyői temetőn kívül felkeresték a jutai sírkertet, s Kaposváron a Keleti és a Nyugati temetőben is befejezték a feladatot. A tervek szerint a KSZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskola 30 diákja a helyi Hősök temetőjében vesz részt a hadisír gondozásban, s a májusi hősök napja előtt ismét munkába állnak.

 

Címkék#hadisírok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában