Emlékmű

2023.03.25. 07:00

Nem maradhat emlékhely nélkül a somogyi község

Megnyugtató módon rendezi a ledöntött emlékmű ügyét a buzsáki önkormányzat, s közben az is kiderült, hogy bizonyítani tudják: ők nem hibáztak, mert több helyet is felajánlottak az alapítónak, aki végül mégis magánterületen állította fel az emlékművet.

Kovács Gábor

Amint azt megírtuk, ledöntöttek egy 56-os emlékművet a faluban, s az eset nagy port vert fel. Az alapító, Péchy Imre fordult szerkesztőségünkhöz, aki 2016-ban a háza és az utcafront között, magánterületen állította fel az emlékművet, ám később eladta az ingatlanát, és elköltözött, a mostani tulajdonosok azonban felszámolták az emlékhelyet. Péchy Imre lapunknak azt mondta, hogy azért nem működött együtt az önkormányzattal, mert a régi temetőben ajánlottak fel egy helyet az emlékkő számára, de ezt nem tartotta forgalmasnak. Az önkormányzat azonban korabeli képviselő-testületi jegyzőkönyvekkel bizonyítja, hogy más helyről is szó esett. Erről azonban még az emlékművet felállító szervezet, a helyi Tisztelet a Hősöknek Egyesület akkori elnökségi tagjai sem tudtak. 

– Mi nem tudtunk róla, csak a régi temetőről – mondta egyikük, aki megkereste szerkesztőségünket. – Nem volt tudomásunk róla, hogy az önkormányzat felajánlotta a Túrós-kereszt helyét a Május 1 utcában, a főút mellett. Már akkor is ott koszorúztak, amikor még nem volt meg az emlékmű, hiszen ez a hely a buzsáki 56-os eseményekben szerepet játszott. Végül a tagok adták össze a pénzt az emlékkőre, amit magánterületen állítottak fel. A polgármesteri hivatalt nem kellett volna belevonni az ügybe és meghurcolni. 

– Ha Imre beleírja az adásvételi szerződésbe, hogy többszöri tulajdonosváltás esetén is meg kell őrizni az emlékművet, csak úgy vásárolhatják meg, akkor védve van, de eladta az ingatlant enélkül, és csak barátilag beszélték meg az eladáskor, ebből lett később a gond – állította a másik hölgy. – Ha ezt a szerződésben nem kötötte ki, akkor a falut nem kellett volna besároznia utólag, de ez csak a magánvéleményem. Az alapító eméssze meg, hogy így történt, mert ez az ő hibája is. Kellemetlen, hogy úgy lett beállítva a falu, hogy az 56-os emlékművet traktorral húzatták le, mert Buzsáknak jó híre van a népművészet terén, az iskolánk, óvodánk színvonalas, sokat fejlődött a falu az utóbbi években. 

A településen sokan úgy vélik, hogy az alapító ki akarta sajátítani magának az emlékművet. Szerkesztőségünk birtokába jutott egy elektronikus üzenet, amelyben a mostani háztulajdonos azt tudakolta az alapítótól, hogy van-e szerződés vagy szabályzat a szobor elszállítására, de választ nem kapott. Ezután cselekedett. Hamarosan azonban méltó emlékhelye lesz 56-nak Buzsákon, ígérték az önkormányzatnál. 

– Időközben megkereste a települést az 56-osok szövetsége, melynek segítségével ősszel egy emléktáblát szentelünk fel a templom falán, a világháborús hősök emléktáblája mellett – mondta Kara Lajos polgármester, aki a helyszínt is megmutatta. – Ezen kívül a ledöntött emlékművet visszaállítjuk központi helyen, a Május 1 utcában, ahová eredetileg javasolta a képviselő-testület. Terveink szerint október 23-án avatjuk majd fel. 

Zakariás Zoltán (Buzsák): 

Az emlékmű alapítójának a tette tiszteletreméltó volt, nemes gesztusnak tartom. De ezzel együtt akkor is, és most is az a véleményem, hogy magánterületen nincs jó helye az emlékműnek. Az új közpark környéke tökéletes helyszínt biztosít az emlékműnek, és lezárja a vitát. 

Proityné Herold Zsuzsanna (Buzsák):

 A Kossuth utcában laktam korábban, így sokszor láttam az emlékművet, de nekem nem hiányzik onnan. Nem oda való volt, nem kellett volna felállítani magánterületen. Most lesz egy szebb emlékmű, amit méltóbb helyen állít majd fel a falu. 

Megyesi István (Buzsák): 

Nem illett a faluképbe, és előre látható volt, hogy magánterületen nem lesz jó helyen. Nem oda kellett volna felállítani, ezért javasolta a képviselő-testület, hogy eredetileg is a Túrós-keresztnél legyen az emlékmű, mert ennek a helynek szerepe volt a buzsáki 56-os eseményekben. 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában