Jó idő

2023.04.15. 11:27

Már a zöldségárakon is észrevehető, hogy megérkezett a tavasz

Az Agrárközgazdasági Intézet adataiból kiderül, hogy az uborka ára 25, a fürtös paradicsomé 10 százalékkal mérséklődött március végére. Agrárközgazdászok szerint azért kedvezőbbek az árak, mert egyre nagyobb a kínálat.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Hiába csökken a zöldségek ára hétről hétre, sokkal több vásárló nem tér be a kaposvári Kossuth téren található zöldséges boltba. Proksa János, az üzlet eladója érdeklődésünkre elmondta, hiába mérséklődött pár száz forinttal a paradicsom és a paprika kilónkénti ára, az emberek alig vesznek belőle többet. A zöldséges üzletben csütörtökön egy kiló normál paradicsomot 2490, a koktélt 4990, a magyar extra tv paprikát pedig 3999 forintért kínálták. Proksa János hozzátette, minél több magyar zöldség jelenik meg a piacon, a vásárlók annál kedvezőbb árakkal találkozhatnak majd a boltokban. 
Hasonlóan vélekedett Apáti Ferenc agrárközgazdász, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke is. A szakember megkeresésünkre elmondta, télen üvegházban és fóliában is nehezebben lehet megtermelni az élelmiszereket, ezért kisebb a kínálat és magasabbak az árak. Tavasszal azonban elkezdődik a szezon. Dél-Európában már javában zajlik a termelés. – Hamarosan a magyar üvegházakban is beérnek a zöldségek, és egyre több hazai termék kerülhet az üzletek polcaira – hangsúlyozta Apáti Ferenc. – Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy az árak is tovább mérséklődnek. Azt azonban látni kell, hogy amikor pár hét leforgása alatt változnak az árak, az nem a termelők, kereskedők költségeivel függ össze, hanem a kínálattal – mondta a terméktanács elnöke. 
Apáti Ferenc arról is beszélt lapunknak, hogy a tavaly eltárolt gyökérzöldségek, a hagyma és a burgonya ára egy hónappal ezelőtt elérte a csúcsát. Egyrészt, mert az aszályos időjárás miatt jóval kevesebb termett az elmúlt évben és a készletek is kezdtek kifogyni. A drágulás miatt a vásárlók sem vettek sokat ezekből a termékekből, emiatt most megindult egy néhány százalékos, szinte alig mérhető árcsökkenés. Apáti Ferenc hozzátette, a zöldségek ára a következő hónapokban várhatóan nem nő majd. 
Fotó: Lang Róbert

 

Olcsóbb a tej, drágult a kávé 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a fogyasztói árak februárhoz viszonyítva átlagosan 0,8 százalékkal nőttek márciusban. Olcsóbb lett ugyanakkor a sajt, vaj, vajkrém, száraztészta és a tej, drágult viszont a kávé, az üdítőital és a csokoládé. Az üzemanyagok ára 2,6 százalékkal mérséklődött. A KSH összesítéséből az is kiderül, hogy az állateledelek 7, a mosó- és tisztítószerek 2,1, a virág és dísznövények ára 1,9 százalékkal nőtt. A szolgáltatások árai átlagosan 1,9 százalékkal emelkedtek. A telefon- és internetszolgáltatások 8,4, a tv-előfizetések 6,5, a taxi 4,6, a belföldi üdülés 3,2, a testápolási szolgáltatások 2,1 százalékkal drágultak februárhoz képest. 


 

Hazai zöldségek és gyümölcsök leggyakoribb termelői árai forintban (Budapesti Nagybani Piac) 
 

2023. 11. hét2023. 12. hét 
Gömb paradicsom1.5831.250
Fürtös paradicsom1.8001.620
Koktélparadicsom2.4002.200
Kígyóuborka1.4671.100
Újburgonya1.8001.750
Tölteni való édespaprika1.7001.625
Kaliforniai paprika2.3002.100

Forrás: Agrárközgazdasági Intézet

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában