Az év strandétele

2023.05.25. 15:34

Keresik a balatoni büfék legkreatívabb ételcsodáit

A Balatoni Kör idén is meghirdeti az Év strandétele versenyét, amelyre a vendéglátók jelentkezését már várják a szervezők.

Koszorus Rita

Évről évre egyre nagyobb érdeklődés övezi az Év Strandétele versenyt, hiszen mindenkinek van kedvence aki legalább egyszer is megfordult a Balatonnál. S, aki mindezt rendszeresen megteszi jól tudja már, hogy rég túljutott a balatoni büfékultúra a lángos-palacsinta kombón. Éppen ezért a Balatoni KÖR most kilencedszer hirdeti meg az év strandétele versenyt, hogy megmutassák, milyen sokszínű a gasztronómiai élet a tó körül. 

Az idei megméretés fő újdonsága az, hogy a versenyben kiemelten értékelik, akár különdíjjal is a jóárasított ételeket, vagyis azt, ha egészséges és lehetőleg helyi alapanyagokból sikerül elérhető áron kínálni a nevezett ételt. 

Tavaly óta külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is már egyre erősebb a balatoni kínálat. 

Szintén újdonságként idén vegatáriánus, illetve vegán különdíjat is kiosztanak, ezért külön biztatják a nevezőket, hogy ebben a műfajban is nevezzenek ételt, hiszen ezen a téren kiemelten fontos erősíteni a balatoni kínálatot. 

Július 15-ig lehet nevezni a kedvenceket! 

Az elmúlt években olyan ételek nyertek, mint a sós kürtőskalács, Harcsa&Krumpli, a Vízikutya, Pulled Ponty, Gofcsi, Répa-dog vagy egy koviubi leves. 

Levessel is lehet nevezni. 

 

Fontos kritériumok a nevezett ételeknél:
· Az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készül,
· egyszerű, de kreatív, nyárias,
· gyorsan és akár büfékben is elkészíthető, illetve bisztró kategóriában idén már lehet nevezni különlegesebb ételeket is
· akár elvitelre is alkalmas,
· szerepel a vendéglátóhely kínálatában.
 

Sokszínű a balatoni strandételkínálat.

A versenyről

A Balatoni KÖR augusztusban 3-án osztja majd ki a díjat, miután július 25-ig előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak a benevezett ételek közül. Nemcsak bisztrók vagy büfék nevezhetik saját ételeiket, bárki nevezheti kedvencét, ez esetben azonban mindenképp egyeztetni kell a nevezendő hely tulajdonosával, hogy egyáltalán indulni akarnak-e a versenyen az adott étellel!

Jelentkezni július 15-ig lehet az [email protected] e-mail címen, megadva 
* a nevezett hely elérhetőségét: cím, e-mailcím, kontaktszemély és telefonszáma,
*a nevezett legfeljebb két strandételt, ételfotóval és rövid leírással:
alapanyagok, elkészítése pár szóban, az étel, illetve nevének története (ha van), és annak
tömör indoklása, miért tartják ideális strandételnek.

A szervezők azt közölték: azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik strandbüfében vagy tóparti bisztróban el lehet készíteni, mert a végső cél, hogy a receptet máshol is átvegyék, ezzel
megújítva a strandgasztronómiát. 

Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Ezek alól természetesen a klasszikus strandételek (pl. sült kolbász, palacsinta) sem kivételek, amennyiben valahol máshogy, illetve sokkal jobban készítik a megszokottnál. A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem is indulhat, vagyis nem kell közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz közeli hely. A szervezők idén is a balatoni gasztrotrendek megítélésére leginkább hivatott zsűrit kérnek majd fel, hogy győztest válasszon.  A zsűri tagjai minden helyszínen több ételt is megkóstolnak majd, hogy teljes képet kapjanak a büfé kínálatáról, és az egyes helyszíneken döntik el, hogy mely ételek lesznek esélyesek az Év Strandétele címre.


 

Díjakat az alábbi kategóriákban osztanak: 
1. a fődíj, az Év strandétele (büfé vagy bisztró kategóriában)
2. a büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a
fődíjat, a másik kategória legjobbját is díjazzuk)
3. az Év felfedezettje (ha lesz ilyen)
4. az Év jóárasított strandétele (ha lesz megfelelő)
5. az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele (ha lesz megfelelő)
 


Forrás: www.facebook.com/balatonikor/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában