Kevesebb volt a bukás, több a jó érdemjegy

2023.06.22. 16:38

A Tanítsunk Magyarországért Programban résztvevők egyeztettek csütörtökön a MATE-n

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang R.

Szlámár Szimonetta öt féléven át volt négy kisdiák mentora a csökölyi iskolában a 2018 decemberében útjára indított Tanítsunk Magyarországért! Program keretében. – Sok esetben nehézséget okoz a gyerekekkel való kapcsolattartás, de úgy gondolom a program keretében sikerült bensőséges viszonyt kialakítanunk a diákokkal – mondta a gyógypedagógus hallgató, aki szerint a pályaorientációs programok is igazi élményszámba mentek.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán egyeztettek csütörtökön a Tanítsunk Magyarországért Programban részt vevő mentorokkal, egyetemista hallgatókkal arról, hogyan fejleszthető a program. – Ahogy a világon mindenhol, úgy Somogyban is vannak a munka- és tanulási lehetőségtől távol eső kistelepülések – mondta az egyeztetésen György László, a Tanítsunk Magyarországért Program kormánybiztosa. – Az ezeken a településeken felnövő gyerekek 14 éves korukig szépen haladnak a tanulással, az egészen biztos, hogy szinte mindenki elvégzi az általános iskolát, ám utána középfokon az ezekről a településekről érkező gyerekek 54 százaléka korai iskolaelhagyóvá válik, vagyis nem végzik el a középiskolát. Ami azért baj, mert nem szereznek szakmát és kisebb eséllyel tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

György László szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy az általános iskola elvégzése után megpróbáltatásként élik meg a gyerekek az új közösségbe való beilleszkedést és a rendszeres utazást. Ezért jött létre a mentorprogram, amelynek keretében a felső tagozat utolsó három évében a diákokkal egyetemisták foglalkoznak helyben, vagy akár el is viszik őket olyan helyekre, amelyek a fejlődésüket szolgálja, célt mutatva az élethez. Somogyban 96 mentorálttal húsz mentor foglalkozik jelenleg, a létszámukat szeretnék legalább háromszorosára növelni.

– Heti egy napot töltött kint a gyerekeknél a húsz mentor – mondta Gombos Péter, a MATE főigazgató-helyettese. – A mentoráltak közül kevesebben buknak, kevesebb gyenge jegy született és a továbbtanulási arány is lényegesen nőtt – tette hozzá. 

György László programja délután Marcaliban folytatódik. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában