Sonline.hu podcast

2023.06.15. 06:47

Helikopterről ugrottak búvárok a Balatonba (fotók, videó)

Helikopterrel végrehajtott vízből mentést gyakoroltak kedden a zamárdi szabadstrandon. A Készenléti Rendőrség légirendészeti szolgálata és a bevetést támogató osztálya közös kiképzése az éles helyzetekre való felkészülést segítette.

Góz Lilla

Fotó: Németh András

Rendőrségi helikopter szállt a Balaton fölé kedden délelőtt. Búvárok ugrottak a gépről a tóba, hogy segítsenek bajba jutott fürdőzőnek. Egyikük kötélen ereszkedett le a Balatonba és a mentendő személyt hevederrel rögzítve vitte ki a partra. Horváth Péter, Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatóságának Légirendészeti Szolgálatának főpilótája elmondta: a Bevetést Támogató Osztállyal közösen helikopterrel végrehajtott vízből mentési gyakorlatot tartottak. – Minden évben az idegenforgalmi főszezon előtt közös kiképzést végzünk azzal a céllal, hogy fel legyünk készülve éles bevetésekre, amelyekre eddig a Balatonnál nem volt szükség – tette hozzá a főpilóta. Horváth Péter kiemelte: felborult csónakot, fürdőzőt is ki tudnak juttatni ezzel a módszerrel a partra. – Ha a helyzet nagyon gyors segítséget kíván, akkor van szükség csúszótalpon helikopterrel a búvárok helyszínre juttatására és leugorva a vízre, azonnal megkezdik a bajba jutottak mentését – emelte ki Horváth Péter

Hozzátette: pár héttel ezelőtt a siófoki-kiliti reptéren gyakorolták a külső súlyos repülést, amely ahhoz ad alapot, hogy bajbajutott személyt ki tudjanak menteni kötélen akár a Balatonból, vagy katasztrófa sújtotta helyszínről.  A főpilóta elmondta: nyáron egy MD 902-es típusú helikopterrel egy gépparancsnok, egy másodpilóta egy fedélzeti operátor, egy szerelő teljesít szolgálatot a siófoki-kiliti reptéren.

– Elsőfokú viharjelzés esetén percenként negyvenötször villan fel a sárga fény, másodfokú jelzésnél már nem szabad fürdeni, bemenni a vízbe, ekkor a jelző kilencvenszer villan fel – mondta el Dominek Jácint, rendőr alezredes, a balatonfüredi vízi rendészet őrsparancsnoka. Hozzátette: a tapasztalatok alapján a fürdőzők nincsenek tisztában a veszélyjelzésekkel, így másodfokú jelzések esetén igyekeznek a hajókkal mindenkit kiterelni a Balatonból. Komoly problémát jelent, hogy sokan felhevült testtel ugranak a vízbe és nem ritka az alkohol fogyasztás sem fürdőzéskor. – Tavaly 194 esetben 354 főt mentettünk ki a Balatonból és  tizenegyen fulladtak a tóba, idén eddig huszonnégy esetben negyvenhárom főt juttatunk ki a partra és ketten vesztették életüket – mondta el Dominek Jácint
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában