Casper projekt

2023.06.27. 19:58

Azon dolgoznak, hogy ne csökkenjen a somogyi falvak népessége

Nem csak hazánkra jellemző a csökkenő népesség, Európa számos országában kell szembesülni ezzel a problémával, s vele együtt településeink elnéptelenedésével. Erre kíván választ adni a nemzetközi CASPER projekt, melyben részt vesz a Somogy Vármegyei Önkormányzat is – közölte Biró Norbert.

Munkatársunktól

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: mindannyian tudjuk, hogy jövőnk, vármegyénk településeinek jövője gyermekeinken múlik. És azt is tudjuk, hogy nem mai keletű problémával állunk szemben, hiszen már a hetvenes években elindult, amikor a városok már-már erőltetett iparosításával és a mezőgazdaság szerkezetének átalakításával elkezdődött a falvakban élők elköltözése. Ezt az elnéptelenedési folyamatot sajnos a rendszerváltás sem tudta megoldani, uniós csatlakozásunk pedig a munkaerő szabad áramlásával kissé fel is gyorsította. Néhány sikeres kormányzati intézkedésnek köszönhetően ez a folyamat időközben lelassult, több településünkön pedig kimondottan pozitív fordulatot vett, de teljesen természetesen nem dőlhetünk hátra, keresnünk kell tovább a megoldásokat. 

Változatlanul cél az elnéptelenedés megakadályozása, a fiatalok helyben maradásának elősegítése, ami Somogyban is megoldandó feladat. Ezért is csatlakozott a Somogy Vármegyei Önkormányzat az Interreg Europe Program nemzetközi pályázatának keretében a CASPER fantázia­nevű projekthez, melynek címe magyarra szabadon lefordítva a következőt jelenti: a lakosság aktivizálása a zsugorodó vidéki településeken – helyi igényekre alapozott szabályozásokkal fokozva a társadalom ellenálló képességét a népességcsökkenéssel szemben. Az elkövetkezendő négy évben a projektben öt régió (vármegye) képviselteti magát Európa öt különböző országából. A projekt célja a vidéki területek zsugorodásának vizsgálata, annak okainak elemzése, valamint a kihívások kezelésére irányuló, már létező kezdeményezések tanulmányozása. A tapasztalatcsere segíthet új gyakorlatok kidolgozásában, a helyi közösségek bevonásában, a „zsugorodás” problémájának kezelésében, a „jólét” helyalapú definíciójának meghatározásában. 

A projekt végső célja a szakpolitikák javítása, fejlesztése, olyan irányban, hogy azok tiszteletben tartsák és jobban reagáljanak a helyi lakosság szükségleteire, és azt a helyiek is támogassák. 

 


A Somogy Vármegyei Önkormányzat a projekt keretében több mint hatvanmillió forint támogatást nyert a fenti feladatok végrehajtására. Tudom, hogy minden probléma nem fog megoldódni varázs­ütésre ennek a pályázatnak a segítségével sem, de bízom abban, hogy olyan tapasztalatokat, olyan ismereteket szerezhetünk s adhatunk át egymásnak, melyek elindíthatnak egy újabb folyamatot, ami nagymértékben elősegíti a helyben maradást, perspektívához juttathatja a fiatalokat és idősebbeket is, hogy valóban ne akarjanak elköltözni szülőföldjükről – ismertette az elképzeléseket Biró Norbert. 
 

Somogyba jönnek a résztvevők 

Június 19-én egy helyi, regionális támogatói csoportülés keretében a Somogy Vármegyei Önkormányzat projektben résztvevő munkatársai beszámolót tartottak az idén június elején Finnországban tett látogatásukról. Az ott tapasztaltakat és látottakat megvitatták a projektet támogató csoport tagjainak képviselőivel (Somogy vármegye városainak, a Somogy Vármegyei Kormányhivatal, a MATE Kaposvári Campus képviselőivel), és sor került a transzferálási lehetőségek bemutatására is. A nemzetközi együttműködés idén októberben Kaposváron folytatódik tovább, amikor is a külföldi projektpartnerek Somogyba látogatnak, és tájékozódnak az itteni jó gyakorlatokról. 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában