Helyi közélet

2023.07.21. 11:20

A nyári szünetben okosítják az iskolát

Több mint kétmilliárd forint értékben újulnak meg a somogyi iskolák a nyári szünetben. Az intézményekben a tetőt, a villamos hálózatot és az eszközöket korszerűsítik, és vannak olyan iskolák is, melyekben okostermeket alakítanak ki. A beruházásokkal várhatóan a vakáció végére mindenhol végeznek.

Marosi Gábor

20221012 Kaposvár Drón, traktor és szántóföldi bemutató is kiegészítette a Móricz Zsigmond mezőgazdasági technikum és szakképző iskola nyílt napját. Csaknem 150 pályaválasztás előtt álló diák kereste fel a tanintézményt. Princz Zoltán, a Móricz Zsigmond mezőgazdasági technikum és szakképző iskola igazgatója azt mondta: nagy sikere volt a nyílt napnak, többen jöttek, mint amire számítottak. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert

Hetek óta dolgoznak a szakemberek a Mezőcsokonyai Általános Iskola somogysárdi tagiskolájának tornatermében. A 450 négyzetméteres csarnokban a meglévő lámpatesteket cserélik ki LED-es világításra, és az elektromos hálózatot újítják fel. A tornaterem külső részét villámvédelmi rendszerrel látják el. 
Királyné Botka Beáta, a mezőcsokonyai iskola igazgatója elmondta, a tornateremben kommunikációs akadálymentesítést is végeznek. Ez azt jelenti, hogy hallássérülteknek hangfrekvenciás, indukciós hurokerősítő rendszert építenek ki, melyre a hallókészülékükkel tudnak rácsatlakozni. Jól haladnak a munkával, és várhatón augusztus végére minden elkészül. 
A Kavulák János, a drávamenti körzeti, az igali, a szennai, a szentbalázsi körzeti, a nagybajomi, a mernyei, a Rév­komáromi János, valamint a kaposmérői Hunyadi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában a legmodernebb infokommunikációs eszközökkel kollaborációs okostantermeket hoznak létre. A fejlesztés összesen több mint 1700 tanulót érint. 
Miovecz János, a kaposmérői intézmény igazgatója megkeresésünkre elmondta, a felújítási munka egyelőre még nem kezdődött el, az okostantermi eszközöket azonban már megkapták. 
– Laptop, interaktív tábla, 3D-s nyomtató, lézervágó és programozható robotok segítik majd a diákok fejlődését – hangsúlyozta Miovecz János. – A tanulók szakkörök és informatikaóra keretében tudják használni eszeket az eszközöket. A gépekhez olyan programokat is fejlesztettek, hogy más tantárgyaknál is használni lehessen az okostermet – tette hozzá a kaposmérői intézmény vezetője. 
A Kaposvári Tankerületi Központ fenntartásában lévő gyógypedagógiai intézmények közül is több megújul. Kaposváron új épület épül, Nagyatádon és Barcson részleges felújítást és bővítést végeznek a szakemberek. A beruházás során bútorokat és foglalkozási, szakmai eszközöket is beszereznek. A több mint 800 millió forintos beruházás 700 tanulót érint. A Magyar Falu Program keretében kilenc intézményben újítják fel az épületek tetejét. A fejlesztések értéke több mint 300 millió forint. 

Nyolc iskolában fejlesztenek

A Siófoki Tankerületi Központ intézményei közül is több megújul a nyáron. Gruberné Kis-Pál Andrea tankerületi igazgató érdeklődésünkre elmondta, csaknem 280 millió forint értékben nyolc iskolában valósul meg nagyobb fejlesztés. A fonyódi Palonai Magyar Bálint Általános Iskolában és a Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában a villamoshálózatot korszerűsítik. Nagyberényben a könyvtárat és a kazánházat szigetelik, a balatonszabadi általános iskolában a fűtést korszerűsítik, a balatonszárszói intézményben a tornaterem tetőszerkezetét és a vizesblokkokat újítják fel. A tankerületi igazgató hozzátette, Ádándon, Somogyfajszon, Kéthelyen és más marcali intézményekben is zajlanak beruházások. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában