Füstbe ment vonal

2023.07.21. 20:40

Elöregedtek a vonatok, buszra ültetik az utasokat Somogyszob és Nagyatád között

Országosan tíz, köztük egy somogyi, a Nagyatád és Somogyszob közötti vasútvonalon szűnik meg a személyszállítás augusztus elsejétől. Az érintett szakaszokon vonathelyettesítő buszok szállítják az utasokat.

Marosi Gábor

20230512 Biharnagybajom Csaknem 200 millió forint támogatásból valósultak meg a fejlesztések, melyek hivatalos átadását tartották. Fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló

Fotó: KISS ANNAMARIE

Néhány órán keresztül vonatpótló busz szállította az utasokat Somogyszob és Nagyatád között pénteken dél­előtt. Úgy tudjuk, hogy a járműre azért volt szükség, mert a mozdony meghibásodott. A két település között nem ez volt az első alkalom, hogy az utasoknak egy másik közlekedési eszközre kellett átszállniuk. Ez is közrejátszhatott abban, hogy a vasúttársaság a Somogyszob Nagyatád közötti mellékvonalon – ahogyan közleményükben fogalmaztak – további intézkedésig, augusztus elsejétől vonathelyettesítő autóbuszokkal szolgálja ki utasait. 
Kiemelték, az érintett szakaszon korszerű, légkondicionált autóbuszok közlekednek majd, melyek kiszámíthatók és a korábbinál kényelmesebb utazást biztosítanak az embereknek. A közlekedésimód-váltás ugyanakkor példa arra is, hogy a MÁV és Volánbusz egyesítésével létrejött vállalatcsoport, hogyan tud a szinergiákra építve versenyképes megoldást kínálni egy-egy térség közösségi közlekedésére a jelenlegi kihívások közepette is. 
A vasúttársaság arra is kitért a közleményben, hogy az adott mellékvonalakon, köztük a somogyin is, korábban Bz-motorvonatok közlekedtek. Azonban leszögezték, az intézkedés nincs összefüggésben a hodászi Bz-balesettel. A tervezett váltás már korábban elindult. A Bz-flotta valóban elöregedett, ami gyakran ahhoz vezet, hogy a járművek meghibásodnak. Ugyanakkor a hodászi balesetet okozó kiegyenlítő tartály meghibásodása nem magyarázható a jármű életkorával. 
Az országosan tíz regionális mellékvonalon azért kell átalakítani a közlekedést, mert kevés a személyzet és a jármű is. Emiatt a MÁV-Volán-csoport folyamatosan toborozza az embereket. A vasúttársaság kiemelte: a vállalatcsoport munkatársainak megfeszített, összehangolt munkájára és minden szakmai tapasztalatára szükség van ahhoz, hogy a közszolgáltatási feladatokat nap mint nap teljesíteni tudják. 
Fotóillusztráció: MW

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában