Diákmeló

2023.07.04. 14:01

Ezernyi diák állt munkába, az önkormányzatoknál is szívesen fogadják őket

Közel ezer somogyi diák dolgozhat a Nyári diákmunka programba. Közülük sokan helyezkedtek el a balatoni vendéglátásban, segítenek az önkormányzatoknak az irodai munkában a nyári szabadságok alatt.

Góz Lilla

A fiúk a mászókán, csúszdán versenyeztek a magyar­egresi játszótéren, a lányok inkább a kézműves foglalkozásokat választották hétfőn. – Nekem a karkötőkészítés tetszett eddig a legjobban, és Laura nénivel sok érdekességet fogunk még csinálni – mondta el Zadravecz Emília, aki szeptemberben kezdi meg a harmadik osztályt. 

Csutorás Laura óvodapedagógusként végzett az idén, szeptembertől kezd el dolgozni a szakmájában. – Sok kézműves foglalkozást tervezek a gyerekeknek, sportprogramokkal készülünk, de kirándulni is fogunk Patcára és a Desedára – sorolta a fiatal, aki egy hónapot dolgozik a magyaregresi napköziben. – Nagyon jó tapasztalatszerzés nekem, és hatórás munkában csaknem 120 ezer forintot keresek – jegyezte meg Csutorás Laura. 
Bodor Zoltán, a település polgármestere elmondta: négy magyaregresi kötődésű fiatalt alkalmaznak nyáron, akik a nyári napköziben és az önkormányzatnál tevékenykednek. – Júliusban és augusztusban is szervezünk nyári napközit, hogy segítsük a szülőket, és a gyerekek megismerjék egymást, a rájuk vigyázó fiatalok meg keresnek egy kis pluszpénzt – tette hozzá a polgármester. 

A tavalyi évben Somogy vármegyében Barcs önkormányzata és a Rippl-Rónai Vármegyei Hatókörű Városi Múzeum foglalkoztatta a legtöbb diákot. Barcson volt munka a polgármesteri hivatalban kézbesítőként, de a szociális központban és a strandüzemeltetésnél is segítettek a fiatalok. 

A Rippl-Rónai múzeumnak vannak már tapasztalatai: tucatnyi diáknak adott munkát tavaly is a programban. Volt, aki a nyári táboroknál segített, a könyvtárban adatrögzítési feladatokat látott el, karbantartási, javítási munkálatokat végzett, de a pakolás és a takarítás is a feladatok között volt. Az idén 14 fő foglalkoztatására pályáztak. 

Kétszázezer forint felett keresnek 

A Nyári diákmunka programra a kormány országosan 3,5 milliárd forint bértámogatást biztosít, melyből Somogy vármegye 130 millió forinttal gazdálkodhat – közölte a Somogy Vármegyei Kormányhivatal. 2022-ben Somogyban 270 munkáltató támogatásával 834 diák foglalkoztatása valósult meg, míg a 130 millió forintos keretösszeg 990 fiatal foglalkoztatását teszi lehetővé. Vármegyénkben külön figyelmet kap a Balaton-parti régióhoz kapcsolódó és a turizmus-vendéglátás területén tapasztalható munkaerőhiány enyhítése. Egy diák fizetése nyolcórás munkavégzésnél a minimálbér, bruttó 232 000 forint, középfokú végzettséget vagy szakképesítést igénylő munkánál legalább 296 400 forint. A 25 év alattiakra érvényes SZJA-mentesség miatt a bruttó bér megegyezik a nettó bérrel. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában