Omlás

2023.07.11. 10:57

Gyakorló iskola: felújították éppen, mégis beomlott a tető

A nyári szünet alatt zajló felújítás közben baleset történt a kaposvári Gyakorló iskolában, éjszaka beomlott a tornacsarnok tetőszerkezete. A kár tetemes, a munkaügyi hatóság vizsgálatot folytat.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Robert Kaposvar

 A környéken élők még délelőtt is egymást kérdezgették, hogy mi történhetett.   

– Hajnalban öt órakor jöttem le a kutyával, akkor erős gázszagot éreztem – mondta Csimáné Böröcz Erika, aki nyolc óra után ismét a kutyáját sétáltatta a lakótelepen. – A szirénát nem hallottam, mert a lakásom a másik oldalra néz. 

– A párom szólt, hogy megjöttek az eonosok, de én nem láttam – mondta egy  fiatal férfi, Roland, aki éppen az autójába ült. 

Az iskola déli oldalán lévő emeletes házakban élők viszont fültanúi voltak a történteknek. 

– Hajnali három órakor hallottuk, hogy minden ropog, rotyog, mintha egy sugárhajtású repülőgép húzott volna el felettünk – mondta Király Lajos László. – Két részletben omlott össze a tető, mert utána olyan hangot hallottunk, mintha sódert borítottak volna le. 

Egy másik férfi azt látta, hogy a felújítást végzők hétfőn már a kátránypapírt terítették le, és a tetőt borító kavicsot összehúzták középre. Úgy emlékezett, hogy 1980-ban épült a létesítmény, és nem zárta ki, hogy akár szerkezeti hibája is lehetett. 

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Az iskola előtt négy munkás üldögélt, akik nem tagadták, hogy a felújításon dolgoztak, de azt állították, hogy ők a laminált padlót szedték fel. A baleset okáról annyit jegyeztek meg, hogy a tető túl lehetett terhelve, de ehhez ők nem értenek. A tető felújítását hétfőn fejezték be, utána rogyott meg. Megkérdeztük a rendőrséget, tőlük tudjuk, hogy kedden reggel a munkavédelmi hatóság szakemberei is megérkeztek, az ő vizsgálatuk dönti el, történt-e szabályszegés, ami eljárást vonhat maga után. 

A balesetben senki sem sérült meg. A kaposvári hivatásos tűzoltók öt gázpalackot hoztak ki az iskolából, felelte kérdésünkre Mihályka Szabina, a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A tűzoltók áramtalanították és átvizsgálták a helyiségeket. A katasztrófavédők mobil laborja is az iskolánál vizsgálódott, de nem mértek egészségre veszélyes értékeket. Az iskola vezetője nem nyilatkozott, azt kérte, hogy a fenntartóhoz, a Kaposvári Tankerületi Központhoz intézzük kérdéseinket. Arról érdeklődtünk, hogy mi okozta a problémát, mit tudnak a helyreállításról, és mikor jutnak újra sportolási lehetőséghez a diákok. Ha érkezik válasz, azonnal közreadjuk. 

 

            

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában