Keresik a legszebb erdőt

2023.07.13. 07:00

Somogyi pihenőhelyek is versenyben vannak még ezen a héten

Július 16-ig lehet szavazni arra, hogy melyik Magyarország legszebb erdeje. Az Agrárminisztérium pályázatán Magyarország legkedveltebb erdei kirándulóhelyét, természeti kincsét keresik. A somogyi erdők is versenyben vannak.

Kovács Gábor László

Fotó: LANG ROBERT

Az Agrárminisztérium által indított szavazásban a Sefag Zrt. azon legkedveltebb erdei területeit, attrakcióit jelölte, amelyek tapasztalataik szerint a legnagyobb számú látogatót vonzzák, s amelyek hozzájárulhatnak a turizmusban tapasztalható szezonalitás csökkentéséhez. Legfontosabb céljuk azonban a jelöléssel a szemléletformálás, a természet védelmére és szeretetére való ösztönzés, felelték érdeklődésünkre. Ekként kerültek be a körbe a legújabb fejlesztéseik közül a Balatonlelle-Kishegyi kilátóterasz, vagy a kereki vár, valamint a legnagyobb számú látogatót vonzó Zselici kilátó és a Zselici csillagpark is. De megemlítik az iskolások és családok másik kedvencét, a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolától induló Studinka László tanösvényt is. A látogatók szavazhatnak továbbá a somogyi erdő olyan csodáira is, mint az Ágneslaki arborétum, a Gyertyánosi parkerdő vagy a Ropolyi pihenőhelytől induló Dugás kúti körtúra. 

– Törekszünk a saját és a térségi turisztikai szolgáltatók attrakcióinak hálózatosodására, programcsomagként való ajánlására – felelte érdeklődésünkre Kovácsné Kiss Zita, a vadgazdálkodási és turisztikai osztály kommunikációs referense. – A rövidesen megjelenő TOP Plusz pályázat keretében elsősorban a zselici park­erdeink, pihenőhelyeink infrastruktúráját tervezzük megújítani, és a hálózatba fűzésüket elősegíteni. 

A magyar erdőket a becslések szerint évente 40-50 millió alkalommal keresik fel a látogatók. Csak önmagában a Zselici csillagpark csillagvizsgálója évente tízezer feletti látogatót fogad, és a szám évről évre növekszik. Ugyanakkor az idei Nyárköszöntő futóverseny rekordszámú, közel 500 embert vonzott a Zselicbe, de a Zselic maraton kerékpárversenyt is hasonló számú résztvevővel rendezték meg. 
 

Először rendezik meg augusztusban a Somogyi Erdők Napját 

Az idei évben először, de hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Somogyi Erdők Napját augusztus 26-án a Zselicben, a Ropolyi pihenőhelyen. A családi napon várnak minden generációt, hogy közösen egy kellemes napot eltöltsenek az erdőben. Aki az aktív kikapcsolódást választja, azt fogatozással, íjászattal, erdei és fazekas foglalkozásokkal, népi játékokkal, honvédségi és rendőrségi interaktív bemutatókkal, szimulátorokkal és megannyi programmal várják. Ugyancsak része lesz a napnak az országos ringsorozat részeként a Zselic ring kerékpártúra is, az Aktív Magyarországgal partnerségben. A túrán egy Kaposvárt és a Desedát is érintő, közel 120 kilométeres vagy egy 45 kilométeres, a Zselicben tekergő túraszakasz választható, amelynek teljesítése után a résztvevőket helyi ételekkel is várják. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában