Balatoni vízmustra

2023.07.26. 08:55

Ötven év múlva sósnak érezhetik majd a fürdőzők is?

A tudomány, úgy tetszik, nem ismer határokat... Most éppen arról cikkeznek a lapok, hogy az elmúlt fél évszázadban nőtt a konyhasó mennyisége a tóban, azaz a Balaton vize egyre sósabb. Ezt állítja Vörös Lajos limnológus, a tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársa.

Kovács Gábor László

Fotó: Németh Levente

A szakember szerint a sótartalom növekedésében szerepet játszanak a télen végzett jégmentesítő útszórások éppúgy, mint a parti beépítések. A hordalék az épületekből és burkolatokból a tóba mosódik, továbbá a Balatonban végzi a környező területek mezőgazdaságában használt káli műtrágya is. Ha mindez igaz, akkor az emberi tevékenység hatására lesz egyre sósabb a Balaton vize. Vörös Lajos limnológus szerint a Balaton vízének összetételéről nagy biztonsággal állnak rendelkezésre adatok. Közel száz éve, 1927 óta vizsgálják azt a tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben. A Balaton vize azért lágy és selymes, mert enyhén lúgos kémhatású az ökológus értékelése alapján. A pH-skálán a 7-es víz számít semlegesnek, a Balatoné jelenleg 8,5 pH-értékű. A tudós-véleményt ma még sokan viccesnek tartják. 

Az édesvíz megváltozása még nem érzékelhető 

Ha sós lesz a víz, felhozatnak néhányt delfint az Adriáról, tréfálkozott Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere, amikor a véleményét kérdeztük. – A viccet félretéve nem örülünk neki, hiszen attól tartunk, hogy a sós környezet később akár komoly gondot is okozhat az élővilágnak – folytatta a településvezető. – Jelenleg tiszta a víz, a vízminőséggel elégedettek vagyunk, tele a part, és a nyaralók panasz nélkül használják a strandokat. 

Gond az, hogy a sós víz kérdéséről csak a sajtóból értesültek, felelte érdeklődésünkre Lombár Gábor, a Balaton Szövetség elnöke, aki szerint üdvösebb lenne, ha később a települések vezetői leülnének a szakemberekkel, és megbeszélnék a víz sóssá válásával kapcsolatos esetleges teendőket. Azonban nem gondolja azt, hogy már most tárgyalni kellene a témáról, de elfogadja, hogy a kutatók szerint a tendencia már megjelent. Több információra lenne szükség, mert most még nem érzékelni változást annak ellenére, hogy a folyamat már megindult, tette hozzá. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában