Csak semmi pánik!

2023.07.26. 11:30

Tornádónak nézték a felhőt a lelkes észlelők

Kedd este egy különös alakú felhőre lettek figyelmesek az eget lelkesen kémlelők Kaposvár felett. Akik lencsevégre is kapták, meg mertek volna esküdni rá, hogy egy tornádó tölcsér leereszkedését örökítették meg. Utánajártunk, hogy valójában mi történt!

Koszorus Rita

Illusztráció

Forrás: shutter

Fotó: Minerva Studio

Nem sokkal azután, hogy az internetre felkerült felvételek futótűzként terjedni kezdtek, Schmall Rafaell, a Zselici Csillagvizsgáló munkatársa lehűtötte a kedélyeket. - Egy fractus felhő láthattak az égen, nem pedig tubát, mondta megkeresésünkre. Egy képet is mutatott a jelenségről, amelyet a Zselici Csillagvizsgáló kamerája rögzített, s ezen már más szemszögből látható a felhő, ami egyértelműen nem tornádó. 


Ezt erősítette meg kérdésünkre Somfalvi-Tóth Katalin, a MATE Kaposvári Campus meteorológusa is. - A fractus tulajdonképpen egy felhőpamacs, ami a felhő alatt alakul ki. Ilyen bármikor előfordulhat és nem okoz semmit, nyugtatott meg a meteorológus. Hozzátette: formáját tekintve könnyen összekeverhető a tornádóval. S manapság lelkesen keresik az észlelők a különös jelenségeket az égen, így hajlamosabbak olyat is látni, ami valójában nincs ott. Nevezetesen a forgószelet.

Somfalvi-Tóth Katalin azt is megjegyezte, hogy nem volt olyan felhő Kaposvár közelében, amelyből tornádó alakulhatott volna ki, a körülmények sem voltak megfelelőek egy forgószélhez.
Az egyik időjárás előrejelzéssel foglalkozó portál információi szerint, idén már hét olyan tornádó alakult ki hazánk területén, amelynek tölcsére földet ért. - Az vitatott szakmai körökben, hogy a tornádók száma növekszik -e. Hiszen az is könnyen lehetséges, hogy csak a modern technikának köszönhetően több az észlelés, tette hozzá Somfalvi-Tóth Katalin.

Szépapáink korában is jegyeztek le tornádót Kaposváron, 1875-ben még az ablakokat is kitépte a homlokzatból a forgószél, vasúti kocsikat borított fel a pályaudvaron, s kőfalakat tett a földdel egyenlővé a Baross Gábor utcában.

Az bizonyos, hogy az extrém időjárási események száma megnőtt manapság; az elmúlt napokban észak-Olaszországban rekordméretű jegek hullottak az égből. A legnagyobb egyben maradt darab több mint egy kilogrammos súlyú volt.

- Léteznek olyan időjárási modellek, amelyek azt igyekeznek felvázolni, hogyan változik az időjárás a klímaváltozás hatására. Ezek azt mutatják, hogy főként az észak-olaszországi régióban nő meg a veszélyes jéghullások esélye, mondta a kaposvári szakember. Ez a modell a nyugat Dunántúlra is prognosztizál egy minimális emelkedést, de ez azt jelenti, hogy a jövőben megnőhet a jégesők veszélye. Ezt nagyon nehéz előre jelezni, tette hozzá. 
De az mindenképpen árulkodó lehet, hogy az utóbbi időben nem kerülték el a heves időjárási események a Dunántúlt.

 

Így pusztított a forgószél 148 éve Kaposváron 

1875. november 11-én a szokásosnál is nagyobb nyugalom telepedett az alig három éve városi rangot kapott megyeszékhely többnyire még falusias házai közé. A késő őszi időponthoz képest szokatlanul meleg, nyomott és álmosító volt a levegő. Erre mondják, hogy tökéletes vihar előtti csend… Még feljött a hold, este 9 óra után azonban sorra kihunytak az addig szépen ragyogó csillagok. Csaknem a földet érő, koromfekete felhők sodródtak észak felől a városka fölé, s fél 10 tájban már olyan erejű forgószél tombolt az akkoriban hét-nyolcezres település fölött, amelyre még a legöregebb kaposváriak sem emlékeztek.

Az egykorú beszámolók szerint „mintha száz mennydörgés vegyült volna össze egyszerre, olyan bömböléssel seperte végig a város egyik sarkát. Az ablaktáblák 40-50 ölnyi távolságra repültek a légben; a vasútnál több kocsit messze távolságra lódított. Két vaggon a sínekből kisodortatott. Az indóháznak nyugati csúcsfalát s a tető egy részét mint labdát dobta le […].” (Somogy, 1875. november 16.)

A jelek arra utalnak, hogy a vihar légtölcsér, azaz tornádó formájában pusztított Kaposváron. Erre utalt, hogy a rombolás sávja mindössze néhány száz méter széles volt, s ezt bizonyította a szél elképesztő ereje is. Úgy tűnik, hogy a vasútállomás mentén adta ki a mérgét a vihar, ahol tövestül tépte ki a legnagyobb fákat, faépítményeket tett a földdel egyenlővé, tetőket szaggatott, s a Szarvas fogadó kapuját is szétrombolta a mellette felhúzott erős kőfalakkal együtt. Akik látták a pusztítás nyomait, azok szerint úgy nézett ki ez a városrész, „mintha órákig tartó ágyúzást állt volna ki”. S mindezt kétségbeejtő, mennydörgéshez hasonló morgás, ropogás kísérte perceken át. Sok kaposvári család rettegve futott ki a házából. Forrás 

Az ítéletidő jégesővel, felhőszakadással és villámlással búcsúzott Somogy megye székvárosától. A romok között keresgélő, az elárasztott utcákon botorkáló polgárok az első órákban még nem tudhatták biztosan, reggelre azonban kiderült, hogy csodával határos módon nem követelt emberéletet a vihar. S másnap már – ilyen az emberi természet – néhány komikus epizódnak is híre kelt. Az egyik ismert ügyvédet, aki éppen mulatozásból volt hazatérőben, s nyilván amúgy sem állt valami erősen a lábán, több méterre hajította el a forgószél. A város talán legkövérebb emberét pedig állítólag felkapta, s úgy vágta a sárba, hogy alig bírt felkelni…

„Időjárási észleldét állítanak fel a kaposvári kir. államgymnasiumban közelebb – írta a Somogy című hetilap 1876. augusztus 29-én –, s az észlelést a tanári kar egyik kiváló tagja, Máday János vállalta magára. A meteorológiai szerek nemsokára megérkeznek a fővárosból. Mindenesetre érdekes jegyzeteink lesznek az itteni légáramlatokról, melyeknél változóbb ellentétekben, túlságokban alig van az ország területén.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában