Önkormányzat

2023.07.07. 14:09

Változott szabályozás: örökös nélkül az önkormányzatra száll a vagyon

Változtak az öröklés szabályai július elsejétől. Ha nincs fellelhető örököse az elhunytnak, akkor a tulajdonát képező belföldi ingatlan és azon található ingóságok az ingatlan fekvése szerinti települési önkormányzatra szállnak.

Góz Lilla

Fotó: OlegD /Shutterstock

Amennyiben az önkormányzat visszautasítja az örökséget, a vagyon végső soron az államra száll. 
– Július elsején lépett életbe a törvény, a korábban elhunyt örökhagyóra nem vonatkoznak az új szabályok – mondta el Greschner Aliz kaposvári közjegyző. Hozzátette: korábban az államra szállt az elhunyt vagyona, ha nem volt hozzátartozója vagy nem végrendelkezett. – A település belterületén lévő lakóház mellett az ingatlanban lévő ingóságot, például gépkocsit is megörökölheti az önkormányzat, ám például egy takarékbetétkönyv esetében nem teljesen egyértelmű a helyzet, ezt a gyakorlat fogja majd eldönteni – emelte ki Greschner Aliz

– Ha az unió országaiból származó állampolgárnak hazánkban volt a szokásos tartózkodási helye, akkor rá is vonatkozik a szabályozás, a magyar öröklési jog, tette hozzá a közjegyző. 
Az önkormányzat vissza is utasíthatja az örökséget, amit ekkor az állam, mint szükségképpeni törvényes örökös örököl. A törvényjavaslat indoklása szerint az új szabályozás célja, hogy az elhunytak ingatlanvagyonát az önkormányzatok a helyi közösségek javára fordíthassák, valamint az örökséget terhelő kötelezettségek teljesítése is hatékonyabban kezelhető legyen. Kiemelte, egyre többször fordul elő, hogy az örökös visszautasítja a hagyatékot, mert nem szeretné a tartozást megörökölni. Ilyen esetre nem terjed ki a szabályozás, marad az állam az örökös. 

Speciális helyzet, ha az elhunytnak nincs örököse.

A föld kivétel 

A közjegyzői kamara szerint a szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét művelési ágban nyilvántartott területek, termőföldek, illetve agrárgazdasághoz tartozásuk esetén a mezőgazdasági termelést szolgáló eszközök és az állatállomány, mint hagyatéki vagyontárgyak sem szállhatnak át a települési önkormányzatra. A bankszámlák nem számítanak ingatlanon található vagyontárgyaknak, de ismert olyan bírói gyakorlat is, amely a bankbetétet mégis annak minősíti. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában