Segítik az átkelést

2023.08.31. 14:00

A polgárőröket is munkába hívja az első becsengetés

Tanévkezdéskor a rendőrökön kívül a somogyi polgárőrök is kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekek biztonságára. Önállóan, ám a rendőrséggel szoros együttműködésben végzik a feladatot: egy-egy tanítási napon csaknem 20 önkéntes vesz részt a programban, így egy hónapban több mint 400-an kapcsolódnak a munkába, s várhatóan csaknem 900 szolgálati órát töltenek el az iskolák közelében.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

– A tanév első napjaiban a szokásosnál is erősebb járműforgalomra lehet számítani az iskolák közelében, egyik napról a másikra megnőhet a balesetveszély – hangsúlyozta Poór Gyula, a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség elnöke. – Azt akarjuk, hogy valamennyi somogyi gyermek biztonságban érjen az iskolába, ezért a polgárőrök reggel és délután segítik az átjutást a kijelölt gyalogátkelőhelyek környékén. Kollégáim jelzőőri feladatot látnak el, ez azt jelenti, hogy ha tilos jelzést mutatnak, akkor a járművezetőknek kötelező a megállás. 

A tervek szerint Kaposváron, Siófokon és Marcalin kívül Nagyatádon továbbá Csurgón és térségében is ügyelnek a diákokra. Ezen kívül Iharosberény, Kaposmérő és Segesd is bekapcsolódik a programba, szeptemberben összességében csaknem 400 polgárőr segít Somogyban. 

Poór Gyula kiemelte: több mint huszonöt éve zajlik a tanévindító biztonsági programjuk, s az elmúlt időszak tapasztalatai megerősítették, hogy szükség van a szolgálatra. Még mindig sok a figyelmetlen, gyorshajtó gépkocsivezető, a közlekedési morál nem javult túl sokat az elmúlt időszakban, ezen a téren bőven van még hova fejlődni. Az elnök szerint lényeges, hogy a kerékpárosok is szabályosan közlekedjenek és az elektromos rollerosok új veszélyforrásként jelentek meg. 

A tanévkezdéshez kapcsolódva szeptemberben – a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában – fokozott rendőri jelenlétet biztosítanak azoknál az általános iskoláknál, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt. 

– A demonstratív rendőri jelenlét alkalmával a gyermekek biztonságos közlekedését segítjük, valamint kellő figyelmet fordítunk a járművezetőkre, arra, hogy miként közelítik meg a kijelölt gyalogátkelőhelyet, s használják-e a biztonsági övet és a gyermekülést – tájékoztatott Batta Zsolt, a somogyi rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a polgárőrség is segíti munkánkat. Kollégáim Kaposváron négy gyalogos-átkelőhelynél is jelen lesznek a frekventáltabb időszakban. 

Az iskolarendőrök is megkezdik a munkát az intézményekben

Arra a kérdésre, miszerint mit tesz a baleset-megelőzés érdekében az SVMRFK, Batta Zsolt közölte: „Az iskola rendőre” programot az Országos Rendőr-főkapitányság 2008 szeptemberében indította el. Azzal a kifejezett céllal, hogy segítse elő a kis­iskolások biztonságos, balesetmentes közlekedését, a közlekedési ismereteik bővítését valamint a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezők felderítését és megszüntetését. – A rendőri munka egyik fontos elemeként tanévkezdéskor az iskolarendőrök is megkezdik a munkát a közoktatási intézményekben. Az iskolarendőrök sokrétű tevékenységét mutatja, hogy közbiztonsági, bűnmegelőzési, közlekedésre nevelési és baleset-megelőzési feladatokat is ellátnak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában